lorentz-tovatt-pågen

Anders Henrikson, CC BY 2.0 / News Oresund, CC BY 2.0

Inrikes

Miljöpartist uppmanade till bojkott av brödjätte – fick motsatt effekt

Publicerad 8/23/2022
Annons

Efter att brödjätten Pågens vd konstaterat att företagets kostnader för energiförsörjning har femdubblats sen förra hösten, och varnade för att situationen för svensk livsmedelsindustri är allvarlig, blev han attackerad av Lorentz Tovatt (MP) som uppmanade till bojkott. Resultatet blev i stället att fler köpte Pågens produkter och nu ber miljöpartisten om ursäkt.

Det var i förra veckan som Pågens vd Anders Carlsson Jerndal konstaterade att de ökade elpriserna slår igenom på företagets lönsamhet och tvingar dem att höja priserna.

– Det är helt horribelt att det här kan ske i ett välutvecklat land som Sverige, sa han till Sveriges Radio.

LÄS ÄVEN: Pågens vd rasar över rödgröna elpriser – kan sänka företaget

Carlsson Jerndals beskrivning av situationen bekräftades av Björn Hellman, vd för branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

– Jag har aldrig varit med om sån oro som vi ser idag från mina medlemsföretag, man är väldigt orolig och man ser heller inte någon ände på det här problemet utan det fortsätter och det här verkar inte mattas av utan snarare accelerera i fel riktning, sa Hellman.

LÄS ÄVEN: MP-toppen: ”Jag tar hemskt gärna cred för nedlagd kärnkraft”

Av någon anledning fick detta Tovatt, som är riksdagsledamot och klimat- och energipolitisk talesperson för MP, att se rött och twittra ut detta:

Uppamningen till bojkott fick dock motsatt effekt och många Twitteranvändare uppmanade i stället varandra att stödköpa Pågen.

Ber om ursäkt

Efter omfattande kritik gick det några dagar senare upp för Tovatt att utspelet inte var så genomtänkt.

I en kommentar säger Pågens vd Anders Carlsson Jerndal att flera anställda har mått dåligt och att företaget därför välkomnar och accepterar ursäkten.

LÄS ÄVEN: MP-toppens hån mot Sveriges industri: ”Vi har ingen elbrist”

”Det är obehagligt och farligt när politiker försöker tysta företag och företagsledare, det hör inte hemma i en demokrati”, säger vd:n.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons