Leila Ali Elmi (MP) vill råda bot på diskriminering genom att kartlägga människor efter ras. Men hur det ska se ut mer konkret har hon ingen aning om. ”Jag är positiv till att införa jämlikhetsdata där man registrerar människor efter deras ras. Som man har i USA”, säger hon.

Det var i en intervju med den vänsterradikala tidningen ETC som den med klanröstning inkryssade riksdagsledamoten Leila Ali Elmi (MP) först berättade att hon är positiv till att införa jämlikhetsdata i landet – där man registrerar människor efter deras ras, rapporterar Expressen.

Ali Elmis hjärtefråga som toppolitiker är kampen mot strukturell rasism. Hon anser att Sverige kommit långt i jämställdhetsarbetet eftersom det finns registrerad statistik kring kön. Men när det gäller diskriminering står det still. Därför efterlyster hon radikala förändringar som hon menar skulle bli mer verkningsfullt.

– Jag är positiv till att införa jämlikhetsdata där man registrerar människor efter deras ras. Som man har i USA till exempel. Det kan användas på fel sätt, men gör en utredning och kolla på om det systemet är något som kan funka i Sverige. I stället för att säga att rasism inte existerar och att Sverige är färgblint, det håller inte längre, säger Ali Elmi.

LÄS ÄVEN: Miljöpartist som kryssades in i riksdagen spred hat mot frilansjournalist

Hur ett system för jämlikhetsdata ska se ut mer konkret har riksdagsledamoten ingen aning om utan väljer att lämna åt vad hon kallar ”experter”. Däremot tillägger hon att ett sådant system utöver ras även bör innehålla religion, etnicitet, funktionsnedsättning och sexuell läggning.

– Jag tror inte att vi ska begränsa oss. Jag tror att Sverige har flera olika etniciteter och människor från många olika länder. Jag vet ju inte statistiken på vilka länder alla kommer ifrån. Men alla ska ju kunna registrera sin etnicitet, säger Ali Elmi.

”Känner stark lukt av 30-tal”
I sociala medier lät inte kritiken mot Ali Elmis förslag vänta på sig. En person twittrar att tystnaden hos gammelmedia är talande för deras agenda. ”Tänk bara om Jimmie Åkesson hade gjort ett liknande uttalande”.

Medan medborgarjournalisten Katerina Janouch twittrar att hon ”känner en stark lukt av 30-tal”. En annan person antyder att Elmi genom att ha tagit sig ända till riksdagen motbevisar sig själv beträffande Sverige som ett strukturellt rasistiskt land.

https://twitter.com/Emollpolitik/status/1106852996195991552