Gunnar Engblom 5

T.v. Gunnar Engblom (MP). T.h. Genrebild Land Rover Defender TD5. Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

Miljöpartistisk politiker kör 22 äldre bilar: ”Vi undanhåller bilar ur trafik”

Publicerad 7/22/2020
Annons

En miljöpartistisk veteran som varit förtroendevald i tre mandatperioder med politiken att människor ska välja bort så kallade miljöfarliga bilar och inte använda bil när den inte behövs har samtidigt 22 äldre bilar i sin ägo. När Samhällsnytt frågar hur hans stora bilflotta går ihop med förespråkandet av hur andra ska leva svarar politikern att han håller bilarna borta från gatan.

Den 56-årige lokalpolitikern Gunnar Engblom hemmahörande i Urshult i Tingsryds kommun är medlem i Miljöpartiet sedan 13 år tillbaka och har sitt engagemang i Kronobergs län.

Inför kommunvalet år 2018 meddelade Engblom att Miljöpartiet inte ställer upp i Tingsryd eftersom att de haft svårt att hitta personer på orten som vill engagera sig för partiet. Men enligt Engblom beror inte det på ointresse för politiken utan rädsla över att representera partiet på landsbygden.

Posted by Miljöpartiet de gröna i Kronobergs län on Monday, July 30, 2018

Politikern har 22 bilar

Under nuvarande mandatperiod saknar partiet därför mandat i kommunfullmäktige. Men på Miljöpartiets hemsida går det att läsa att Engblom är partiets kontaktperson i Tingsryd.

När Samhällsnytt tittar närmare på Engblom ser vi även hur han enligt Ratsit äger hela 26 fordon. Räknar man bort husvagnar och släpvagnar hamnar vi på 22 bensin- och dieseldrivna bilar.

I den lista som Ratsit presenterar rörande Engbloms fordonsinnehav visar sig samtliga 22 också vara vad Miljöpartiet brukar beskriva som ”miljövidriga” fordon.

Flottan består av flera terrängfordon från exklusiva Land Rover och flera bilar från likaså lyxiga Jaguar, däribland en med besnsinslukande V8-motor. För tillfället har Engblom följande bilar i trafik:

Alfa Romeo 159 Sportwagon 2.0 JTDM
Citroën 2CV6 Charlston
Citroën Xantia 1.8 X1LF
Mini Cooper Convertible 1.6 S

Nedan en bild från Google Maps som visar Engbloms tomtmark i Urshult. På tomten står bland annat den röda Citroën AYB som syns överst i fordonslistan.

Engblom: ”Vi undanhåller bilar ur trafik”

På onsdagen kontaktade Samhällsnytt Engblom för att höra hur han som miljöpartistisk politiker resonerar kring den långa raden av äldre bilar i sin ägo samtidigt som han representerar en politik där invånarna helst ska välja bort bilen, köra förnybart eller eldrivet.

Engblom berättar för oss att vi är den första tidning som någonsin frågar honom om bilägandet under alla år han varit engagerad MP-politiker. Sedan fortsätter han berätta att han har ett bilintresse och att även hans två söner nyttjar det stora antalet bilar.

Han medger att fordonen i hans flotta inte är några miljöbilar men hävdar samtidigt att de är klimatbilar. Detta eftersom han påstår sig mestadels tanka bilarna i flottan med biobränsle.

Engblom hävdar också att han med sitt bilägande ändå gör ett arbete i linje med sin partipolitik. Detta eftersom man bara kan köra en bil åt gången och att han därför tar bort många bilar från landets vägar.

– Vi undanhåller ju ett stort antal bilar ur trafik, svarar Engblom.

Hur tror du väljarna uppfattar det när en politiker som förespråkar Miljöpartiet har 22 äldre bilar?

– Att vi har massa K-märkta bilar är det ingen som ifrågasätter på landet eftersom de flesta tycker det är kul med bilar. Det beror på vad är det du faktiskt kör flest mil i? I mitt fall så är det med biodiesel och sedan kör jag några hundra mil per år i en veteranbil på Aspen. Det är ett fossilbränsle men det är väldigt ren bensin, säger Engblom.

MP-topp kör dieselstinkande buss

På måndagen uppmärksammade Sverigedemokraternas tidigare riksdagsledamot Thoralf Alfsson hur Max Trondlé som är gruppledare för Miljöpartiet Kalmar och även ledamot i partistyrelsen kör en ”utsläppsstinkande buss” från år 1964.


Max Trondlé (MP) Foto: Faksimil Facebook

Lundgren: ”Stank ur avgasröret”

Alfsson skriver att bussen en gång i tiden varit i Sverigedemokratiske EU-parlamentarikern Peter Lundgrens ägo. En uppgift som miljöpartisten troligen inte känner till.

Lundgren berättar för Alfsson att de sålde bussen eftersom den hade hög bränslekostnad. Vidare stank den avgaser vilket irriterade både folk på campingar och ute i trafiken.

Lövins familj avslöjades med pickup 

Inför valet 2018 avslöjades det att MP-språkröret Isabella Lövins familj äger en vid tillfället 13 år gammal pickup-bil med dieselmotor.

Nedan ställs Lövin till svars för bilinnehavet som är regelbundet registrerad med trängselskatter i Stockholm.

– Det är min mans bil, han är skulptör och jobbar med sten, försvarar Lövin.

LÄS ÄVEN: Aftonbladets nyhetschef vill avskaffa mänskliga rättigheter för att rädda klimatet – kör bensinslukande SUV till jobbet

authorimage

Tyckte du den här artikeln var intressant?

Stötta då tidningen med en donation! Utan ert stöd kan vi inte fortsätta vårt arbete med att göra det som gammelmedia ignorerar.

Du kan ⚫ Swisha: 123 083 3350 ⚫ Fylla i formuläret nedan ?, eller ⚫ klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons