f-med-pistol-feat
Inrikes

Milkshaken var för kall – då drog han pistol

Publicerad 2/24/2023
Annons

Han ville vara lika tuff som killarna i invandrargängen och skaffade sig därför en pistol att ha i byxlinningen. När hamburgerrestaurangens milkshake inte hade önskad temperatur gick han tillbaka och poserade med vapnet på sitt i eget tycke tuffaste manér. Nu döms han för olaga hot och vapenbrott men kommer på grund av sin låga ålder undan med en veckas ungdomstjänst.

Händelsen utspelade sig vid 21-tiden på kvällen den 27 augusti förra året på Max hamburgerrestaurang i Löddeköpinge i skånska Kävlinge. Han beställde en måltid att ta med sig och lämna lokalen. Men strax därefter var han tillbaka – denna gång på ett uruselt humör.

Milkshaken han beställt hade nämligen visat sig inte hålla den temperatur han förväntat sig. Den var i hans tycke på tok för kall. Klagomålet framfördes på ett så aggressivt sätt att det unga kvinnliga restaurangbiträdet kände sig manad att vänligt be honom lugna ned sig.

Hotade expediten med pistol

Det skulle hon inte ha gjort. Möjligen inspirerad av hamburgerscenen i Hollywoodfilmen Falling Down med Michael Douglas i huvudrollen ansåg han att uppmaningen motiverade att han visade fram sitt vapen. Detta tillsammans med orden ”Du vet inte vem du har att göra med”.

Han fick en ny milkshake och stegade sedan ut genom dörrarna. Restaurangpersonalen larmade därefter polis. Eftersom han lämnat kvar sin första milkshake med sitt DNA på sugröret kunde han enkelt knytas till platsen och brottet. Han fann därför för gott att självmant ringa polisen som ryckte ut och grep honom.

Pistolen som han köpt för att agera gangster visade sig vara en soft air gun men mycket lik ett kulvapen. Den omständigheten spelar dock ingen roll för brottsrubriceringen grovt olaga hot eftersom restaurangpersonalen inte hade anledning att tro annat än att det var en riktig skarpladdad pistol.

Han döms även för olaga vapeninnehav då han både är för ung och saknar tillstånd att inneha en soft air gun. Brottet rubriceras dock i motsats till hotet som ringa.

I polisförhör förklarade han att han ångar att han hotat personalen men att han har problem med impulskontroll och inte tagit sina mediciner den aktuella dagen och var på ett allmänt dåligt humör då han tidigare på kvällen bråkat med sin syster och styvfar.

Slipper fängelse

Alla omständigheter sammantagna menar Lunds tingsrätt att en påföljd om 40 timmars ungdomstjänst är tillräckligt. Konkret innebär det att han får ägna en vecka åt sådant som att rensa rabatter eller städa trappor.

Det verkliga straffvärdet för gärningarna bestämmer tingsrätten till fängelse i nio månader. Men då han är omyndig och tidigare ostraffad slipper han en frihetsberövande påföljd.

Han döms även att betala ett skadestånd på 22 600 kronor till den kvinnliga expediten han hotade. Av beloppet avser 20 000 kronor för kränkning medan resterande 2 600 kronor avser sveda och värk.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons