Den dödade 3-åringen Esmeralda har väckt stor uppmärksamhet. Hon hittade i januari i år död i en lägenhet i Norrköping. Hennes föräldrar greps för dödsfallet, men mannen dog i fängelset varför endast mamman åtalades. Idag kom domen som nu kritiserats för att vara för mild.

Esmeralda föddes i april 2016 och växer inte upp med sina biologiska föräldrar utan istället hos familjehemsföräldrarna Melinda Jacobs och Lasse Lundberg. Detta för att det förelåg en påtaglig risk för Esmeraldas hälsa på grund av psykisk ohälsa och substansberoende hos föräldrarna.

LÄS MER: Kriminellt missbrukarpar fick tillbaka vårdnaden – häktas för att ha dödat 3-åriga dottern

Men hennes biologiska föräldrar överklagade och kammarätten i Jönköping dömde att Esmeralda vid tre års ålder kunde flytta hem igen.

Tio månader efter det beslutet hittas Esmeralda död, inlindad i tyg och plast, under en säng. Hennes syskon befann sig under hela perioden i samma lägenhet.

LÄS MER: Mamman till död treåring omhäktas – åklagaren yrkade på mord som brottsrubricering

Droger och våld

Den rättsmedicinska undersökningen visade att Esmeralda hade flera olika narkotikaklassade ämnen i kroppen. Utöver det hade hon även skador på bland annat huvudet. Från domen:

Rebecka Gustafsson har tillsammans och i samförstånd med annan dödat sin dotter Esmeralda född 2016 genom att utdela trubbigt våld mot henne, vilket orsakat flertalet skador bl.a. inre skador i huvudet och yttre skador på bl.a. huvudet, ryggen, höger arm samt båda benen som allt medfört smärta.

Vidare har de försatt Esmeralda i ett tillstånd av vanmakt genom att ge henne preparat innehållande buprenorfin, alprazolam, klonazepam och diazepam, vilket innebar att hon hamnade i ett tillstånd av nedsatt medvetande och brist på kroppslig kontroll.

Det utövade våldet tillsammans med intag av de narkotikaklassade preparaten har lett till att hon avled.


Tabletter av okänd sort påträffades i lägenheten

Pappan ska innan sin död ha skyllt på att Esmeralda halkat i badkaret och slagit i huvudet. Mamman, Rebecka Gustafsson, som hade samma droger i kroppen som dottern, har varit helt oförstående och inte kunnat ge någon förklaring till dödsfallet.

Hade kunnat räddas

I en närmare beskrivning redogör rätten för att den slutliga dödsorsaken var ”generell syrebrist”.

Från domen:

Angående dödssättet kan det konstateras att Esmeralda till en början orsakats ett trauma mot huvudet genom slag, fall eller skakning. Hon har därefter kräkts, vilket kan vara en konsekvens av en hjärnskakning eller biverkningar från preparaten. På grund av detta har hon andats in magsäcksinnehåll vilket i sin tur orsakat en akut lunginflammation.

Detta tillsammans med de påvisade läkemedlen har gjort att hon inte fått tillräckligt med syre och slutligen avlidit av generell syrebrist.

Enligt domen hade Esmeralda kunnat räddats om hon kommit under akutsjukvård efter att traumat mot huvudet skedde. Bedömningen är att hon skulle haft förhållandevis stora chanser att överleva.

”Behandlat kroppen skymfligt”

Inte bara dödade Rebecka sin dotter. Efter det ska hon ha skymfat hennes kropp:

Rebecka Gustafsson har tillsammans och i samförstånd med annan efter att hennes dotter Esmeralda född 2016 avlidit lindat in hennes kropp i tyg, lakan och plast och därefter knytit ihop det med ett snöre.

Den förpackade kroppen har sedan placerats under en säng i barnens sovrum och legat där i två dagar tills polisen larmades dit av annan.

Rebecka Gustafsson har härigenom behandlat den avlidne Esmeraldas kropp på ett skymfligt sätt.

Milt straff

Socialkontoret i Norrköping gjorde en internutredning och kom där fram till att de inte ska ha begått något fel som annars kunde förhindrat flickans död.

Pappan avskrevs från utredningen efter att ha dött i häktet, en händelse som fortfarande utreds. Mamman åtalades för mord i första hand, synnerligen grov misshandel och vållande till annans död i andra hand. Hon åtalades också för brott mot griftefriden.

Åklagaren hade yrkat på livstids fängelse. Men när tingsrätten kom med sin dom frias hon för mord, brott mot griftefrid och tre fall av grov misshandel och döms istället för grovt vållande till annans död, narkotikabrott och ringa narkotikabrott.

Påföljden blir endast 1 år och 9 månaders fängelse.

På nätet reagerar många på det milda straffet:

 

authorimage