Sveriges infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har lämnat oriktig uppgift rörande avdrag till Skatteverket och tvingas nu betala ett skattetillägg. Ministern rentvår sig själv med att han ”missuppfattat vad man kan göra avdrag för”.

Det var på fredagen som det uppmärksammades att den socialdemokratiske ministern – som i sin tjänst som statsråd tjänar 1 668 000 kronor per år, det vill säga 139 000 kronor i månaden – har gjort avdrag med 20 000 kronor mer än vad han har rätt till.

Eneroth har i sin ursprungliga inkomstdeklaration gjort avdrag motsvarande 71 000 kronor för ”tillfälligt arbete, ”dubbel bosättning” och ”hemresor” vilket Skatteverket godtog. Men ministern återkom därefter igen till myndigheten för att begära avdrag med ytterligare 53 000 kronor i en ny deklaration.

LÄS ÄVEN: Höjd trängselskatt i Stockholm 2020 – upp till 5 000 kronor mer årligen för en privatbilist

Det framgår samtidigt att Eneroth aldrig lämnade någon öppen redovisning för vad det handlade om. Skatteverket gjorde en utredning och slog fast att han inte har rätt till avdragen han begär pengar för.

”Missuppfattat vad man kan göra avdrag för”

S-ministern kommenterar Skatteverkets beslut i media genom att förklara sig oskyldig.

– Jag har missuppfattat vad man kan göra avdrag för och då är det bara rätta sig, Skatteverket bestämmer. Jag har aldrig gjort fel tidigare och har varit jättenoggrann med att man alltid ska göra rätt för sig. Det här får aldrig upprepas, säger Eneroth till Smålandsposten (betalartikel 20-04-07).

https://www.facebook.com/tomas.eneroth.1/posts/10158074885108864

Går tvärtemot sina argument

I samband med att det uppmärksammas att Eneroth försökt göra mer skatteavdrag än vad han egentligen är berättigad till – är det i sammanhanget värt att lyfta en debattartikel författad av S-toppen år 2017.

Eneroth framförde då budskapet till invånarna att skattesänkningar var något dåligt och ingenting att sträva efter i ett samhälle.

Att det är när fler arbetar och betalar skatt som vi kan göra välfärden ännu tryggare. Att när välfärden blir tryggare, så vågar fler satsa stort och tänka nytt. Då växer ekonomin, och fler kan jobba och få sin rättvisa del.

Vi tror inte att skattesänkningar, lägre löner och nedskärningar i välfärden skapar mer trygghet.

LÄS ÄVEN: Socialdemokrater bjuder hundratals gäster på skattebetald alkoholfest – trots ekonomisk kris

authorimage