mira-msb

Mira Aksoy/Christer Janson t.h. Faksimil Facebook/Pressbild

Inrikes

Mira Aksoy JO-anmäler Folkhälsomyndigheten efter utpekandet som spion

Publicerad 5/11/2021
Annons

Efter Samnytts avslöjande om systematisk åsiktsregistrering och rapportering av kritiska medborgare till MSB har Samnytts reporter Mira Aksoy nu JO-anmält Folkhälsomyndighetens presschef. ”Blir jag införd i ett register över misstänkta medborgare?”, frågar hon i anmälan.

Igår avslöjade Samnytt att Folkhälsomyndighetens presschef i januari och februari 2020 anmälde Mira Aksoy till MSB som agent åt främmande makt efter en kritisk artikel om Folkhälsomyndighetens coronahantering.

Förutom Aksoy var det flera privata medborgare kritiska till regeringens coronahantering som också anmäldes till Enheten för skydd mot informationspåverkan.

Idag har Mira Aksoy anmält presschefen till JO. I anmälan som Samnytt har tagit del av motiverar Aksoy sitt missnöje med myndighetens agerande på följande sätt:

”Det som Christer Janson har gjort är mycket allvarligt eftersom det är myndighetsutövning. Det handlar inte om en vanlig privatperson som skrivit ett tipsmejl till MSB.

Jag vet inte vilka konsekvenser detta kommer att få för mig och jag känner mig utpekad som agent åt främmande makt utan någon möjlighet till att få en rättvis prövning eller överklaga denna myndighetshantering. Kommer jag kunna bli nekad säkerhetsklassade jobb i framtiden? Blir jag införd i ett register över misstänkta medborgare?

Det framgår inte heller i mejlet vilken främmande makt han menar att jag skulle arbeta för. Man måste som svensk reporter få göra sitt jobb, att söka efter och rapportera om sanningar, utan att bli anmäld som agent för främmande makt för att en tjänsteman på t ex Folkhälsomyndigheten känner att myndigheten får mer kritik än tidigare.”

Enligt uppgifter till Samnytt kommer en annan av de utpekade privatpersonerna, Mikael, också att JO-anmäla presschefen.

Vi har sökt Folkhälsomyndighetens presschef Christer Janson, men i skrivande stund har han inte återkommit med någon kommentar.

LÄS MER: Här anmäler Folkhälsomyndigheten coronakritiker till MSB – som agenter åt främmande makt

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons