42-årige Mirza Besic bosatt i skånska Åkarp döms av Malmö tingsrätt till livstids fängelse för mord på sin gravida sambo som han i december förra året brutalt högg ihjäl med flera knivhugg. Efter mordet gick han lugnt ut till närbutiken för att handla cigarretter och läsk.

Mirza och hans 32-åriga svenska flickvän Josefin hade bara varit tillsammans en kort tid när hon blev gravid. De beslöt sig för att behålla barnet men efterhand började Mirza störa sig alltmer på att han skulle bli pappa och blev aggressiv mot Josefin.

Det kulminerade den 3 december förra året i att han tidigt på morgonen gick upp ur sängen och hämtade en kökskniv. Med den i handen återvände han till sovrummet och högg ihjäl den ännu sovande eller precis nyvakna Josefin.

Ofödda barnet dog i magen

Hon befann sig vid mordtillfället i den 27 graviditetsveckan. Det ofödda barnet avled inne i sin mördade mammas livmoder. Mirza begav sig efter mordet ut för att handla cigarretter och läsk.

Efter att ha stillat sitt socker- och nikotinsug gick han till sin pappas bostad och berättade vad han gjort. Därifrån ringade han SOS och anmälde brottet. På frågan från larmoperatören om varför han mördat den gravida sambon uppgav han att han ”kände sig stressad på allting”.

Döms till livstid

Mirza greps, anhölls, häktades och ställdes inför rätta. På onsdagen föll domen i Malmö tingsrätt. Påföljden blir livstids fängelse.

Straffet motiveras i domskälen bland annat med att ”brottet riktade sig mot en skyddslös, fysiskt svagare part, som var närstående till förövaren. Det förövades i det gemensamma hemmet där offret hade rätt att känna särskild trygghet”.

Ville bli frikänd på grund av psykisk stress

Själv hade Mirza yrkat på att bli frikänd. Han har vidgått att han utdelade de dödande knivhuggen men menar att det inte ska betraktas som ett brott eftersom han ska ha befunnit sig i ett psykotiskt tillstånd till följd av den stress han vid tillfället kände.

Stressen härrörde från att han blivit anmäld för en annan misshandel som resulterat i att han inte fick träffa de två barn han har från ett tidigare förhållande. Den ska enligt Mirza ha övergått i tvångstankar. Han har även anfört att han mått dåligt över att vara diabetiker som en omständighet som bör ses som förmildrande.

En psykiatrisk rättsundersökning visar dock att Mirza inte lider av någon psykos eller annan i medicinsk mening allvarlig psykisk störning och inte heller kan antas ha gjort det när han begick det brutala knivmordet.

Kan ha utsatt offret för fysiskt våld tidigare

När sambons dator undersöktes efter mordet kunde man se att hon sökt på ”misshandel” och på om man kunde kontakta advokat även på helger. Det indikerar att mordet inte var första gången som Mirza utövade fysiskt våld mot Josefin.

I förhör förklarar Mirza varför han mördade sambon och sedan gick ut för att handla läsk och cigaretter så här:

– Jag såg svart, jag hämtade kniven och knivhögg henne. Det blev helt svart för mig. Sen ville jag bara därifrån alltså.

Livstids fängelse omvandlas vanligen efter en tid till ett tidsbestämt straff. Efter straffrabatt enligt 2/3-regeln avtjänar en livstidsdömd i genomsnitt 16 år i fängelse.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.