norrkoping_tingsratt_silhuett

Bakgrundsbild: Norrköpings tingsrätts webbplats

Inrikes

Missbrukarmamman åtalas för mord på treåriga dottern

Publicerad 5/15/2020
Annons

Det står nu klart att tragedin där ett kriminellt missbrukarpar fick tillbaka vårdnaden om en treårig flicka som sedan vanvårdades och misshandlades till döds nu får ett rättsligt efterspel i domstol. På fredagen väcktes åtal för mord mot mamman. Pappan som också greps, anhölls och häktades avled tidigare i häktet och kan därför inte åtalas.

Det var i slutet av januari som den treåriga flickan påträffades död i en lägenhet i centrala Norrköping. Detta kort efter att en domstol beslutat att flickan som varit placerad hos fosterföräldrar sedan födseln skulle återlämnas till de biologiska föräldrarna, trots att dessa levde ett antisocialt liv fyllt av tunga droger och grova brott.

LÄS MER: Mamman till död treåring omhäktas – åklagaren yrkade på mord som brottsrubricering

Såväl de sociala myndigheterna som inblandade rättsliga instanser har varit föremål för skarp kritik för åtgärden som beseglade den treåriga flickans öde och en statlig utredning ska se över hur skyddet för fosterhemsplacerade barn kan stärkas. Och nu åtalas flickans mamma mot sitt nekande för mord, grov misshandel och brott mot griftefriden.

Den akuta dödsorsaken uppges i rättsmedicinska undersökningen ha varit att treåringen utsatts för omfattande trubbigt våld som orsakat inre skador i huvudet och yttre skador på huvud, rygg, armar och ben. Enligt åtalet är det mamman som tillfogat flickan skadorna.

LÄS MER: Kriminellt missbrukarpar fick tillbaka vårdnaden – häktas för att ha dödat 3-åriga dottern

Mordet har rönt stor medial uppmärksamhet och i den offentliga debatten har den döda treåriga flickan getts smeknamnet ”Lilla hjärtat”.

Pappan avlider i häktet. Mamman sitter häktad misstänkt för grovt vållande till annans död och grov misshandel vid två tillfällen. Hon förnekar brott.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1013Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons