Abdirahman Aw-Ibrahim

Abdirahman Hussein Aw-Ibrahim. Bild: Polisen.

Inrikes

Misshandlade oprovocerat man på buss och våldtog tjej – tidigare friad för våldtäktsförsök

Publicerad 6/2/2020
Annons

En man från Somalia misshandlade oprovocerat en man på en buss och våldtog en alkoholpåverkad tjej några månader senare. Mannen förekommer sedan tidigare under flera avsnitt i belastningsregistret och har även misstänkts för ett annat våldtäktsförsök som han dock friades från. Påföljden för de nya brotten blev fängelse och skadestånd. Mannen kan på grund av svenskt medborgarskap inte utvisas.

En 18-årig tjej var på kvällen den 26 januari 2019 ute på en nattklubb i Stockholm och festade. Tillsammans med sina kompisar stötte hon på 21-årige Abdirahman från Somalia.

Kvinnan kände till Abdirahman sedan tidigare eftersom hans lillebror gått på samma skolklass som hon. De två delade därför på en taxi. Resan gick till Holmiaparken där de satte sig på en bänk.


Holmiaparken

Drog ner henne på rygg

Abdirahman gjorde närmanden som hon avvisade med förklaringen att hon hade en pojkvän. Han fortsatte trots detta och försökte bland annat kyssa henne. Kvinnan markerade på nytt att hon inte var intresserad.

Han drog då våldsamt ner kvinnan på rygg mot bänken, lade sig över henne och och försökte på nytt kyssa henne. Hon försökte knuffa bort honom med både händer och fötter och vred undan sitt ansikte för att göra motstånd och visa att hon inte ville.

Fick av henne byxorna

Abdirahman höll fast kvinnan och började dra av hennes byxor. Hon upprepade åter att hon inte ville och gjorde ytterligare motstånd, men Abdirahman fortsatte tills han lyckats få ned hennes byxor och trosor.

Hon drabbades av panik när och såg att Abdirahman också tog av sina egna byxor. Han penetrerade henne sedan vaginalt, vilket förorsakade smärtor i underlivet Hon kände sig även äcklad och rädd för att smittas med könssjukdomar och för att bli gravid.

Efter att ha misslyckats att avvärja övergreppet genom att göra fysiskt motstånd valde kvinnan att i stället skrika på hjälp. Det gjorde hon tills krafterna tog slut och hon inte orkade skrika mer. Abdirahman sa åt henne hålla tyst och förklarade att det han gjorde skulle gå snabbt. Han placerade sedan sin hand över hennes mun, vilket gjorde att hon fick svårt att andas.

I sista försök att komma loss tog hon sig upp till stående intill bänken, men drogs genast ner till marken igen och slog då huvudet i bänkens armstöd. Efter det klarade kvinnan inte att kämpa emot mer och kände hur hon förlorade kontrollen över sin kropp. Skräckslagen låg hon sedan helt still.

Hörde tjejens skrik

En man och en kvinna i 20-årsåldern, som passerade parken, hörde kvinnans skrik och sprang till hennes undsättning. När de kom fram såg de vad som pågick och att det var tydligt att kvinnan var i behov av hjälp.

Abdirahman avbröt våldtäkten, ställde sig upp, drog på sig byxorna och började skrika åt paret. De uppger att han uppträdde nonchalant och frågade ”Varför?” när de sade åt honom att lämna kvinnan ifred.

Han påstod att kvinnan frivilligt haft sex med honom. När mannen i paret ringde polisen blev Abdirahman våldsam och gav honom ett slag som träffade över örat. Kvinnan i paret noterade att kvinnan på bänken var skärrad, upprörd och stressad. Hon lade sin arm om henne och hjälpte henne på med kläderna.

Polisen anlände till platsen och skjutsade henne till Södersjukhusets mottagning för våldtagna. Där bekräftade kvinnan att hon ville gå vidare med en anmälan. Den kvinnliga polis som ledsagade kvinnan har vittnat om att hon grät och var chockad.

Skrek efter hjälp i flera minuter

En man som bor i närheten av parken blev vittne till våldtäkten. Han har i förhör berättat att han såg två personer – en man och en kvinna – som satt och pratade på en av parkbänkarna, cirka 20 meter från hans lägenhetsfönster.

Han hörde sedan att en dispyt uppstod mellan de två och såg hur mannen började göra närmanden mot kvinnan. Han hörde sedan hur hon började skriva och trodde att hon höll på att bli misshandlad. Han ringde polisen och vittnar om att han efter larmsamtalet hörde kvinna skrika i ytterligare cirka tio till femton minuter.

Han såg från sitt fönster hur mannen lagt sig ovanpå kvinnan som nu inte hade några kläder på underkroppen. Han hörde hur kvinnan skrek ”nej, nej, nej”. Det var först då han förstod att det handlade om en våldtäkt och han ringde då polisen igen.

Vittnet såg sedan två personer springa in i parken för att undsätta kvinnan och han begav sig då själv ut för att se om han kunde hjälpa till. Samtidigt anlände polisen till platsen.

Från domen:

Han uppskattar att det hade gått cirka 30-40 minuter från det att han öppnade fönstret första gången för att vädra till dess att polisen kom. Han hörde skrik hela tiden från det att han öppnade fönstret den andra gången. När han öppnade fönstret första gången var det endast högljudda röster.


Skärmdump från domen

Fysiska skador

Rättsintyg visar att kvinnan efter våldtäkten känt ömhet på baksidan av huvudet och vänster överarm, uppvisat hudmissfärgningar på ryggen, vänster knä och vänster underben, samt hudavskrapningar på höger bröst och vänster knä.


Rättsintyg avseende tjejens skador, efter våldtäkten. Bild: Polisen.

Första veckan efter våldtäkten kunde tjejen inte sova, drömde mardrömmar och fick sömntabletter utskrivet. På dagtid har hon inte kunnat sluta tänka på det hon råkade ut för och har även varit i kontakt med psykolog.

Misshandlade oprovocerat en man

Några månader tidigare, den 26 oktober 2019, tog en man tillsammans med sin flickvän bussen hem efter en utekväll. På bussen såg paret hur en man, som senare skulle identifieras som Abdirahman, satte sig nära en tjej. Mannens flickvän sade då åt Abdirahman att ”hon ser inte ut att vilja att du sitter där”.

Tillsägelsen ledde till att Abdirahman blev aggressiv. Med hög röst kallade han mannen i paret för ”idiot” och gick sedan till fysisk attack.

Abdirahman utdelade flera knytnävsslag mot mannens ansikte. Han började blöd och fick papper av flickvännen för att stoppa blödningen samtidigt som flera passagerare höll fast Abdirahman. De lyckades dock inte lugna honom. Abdirahman gick flera gånger till attack mot mannen.

Samhällsnytt har tagit del av en film från bussens övervakningskamera som visar misshandeln:

Dömdes för våldtäkt och misshandel

Abdirahman åtalades för våldtäkten och misshandeln. Den 25 mars 2020 meddelade Stockholms tingsrätt dom i målet.

Abdirahman Hussein Aw-Ibrahim (1998-01-01), medborgare i Sverige, döms för våldtäkt, misshandel och våldsamt motstånd. Påföljden blev två år och sex månaders fängelsestraff. Han blev även skyldig att betala skadestånd på 115 000 kr till den våldtagna tjejen och 5 000 kr till den misshandlade mannen.

Överklagade till hovrätten

Abdirahman yrkade i ett överklagande på att bli frikänd från våldtäkt och att inte behöva betala skadestånd till kvinnan. Han ville även bli frikänd från åtalspunkten om våldsamt motstånd och att misshandeln på bussen skulle rubriceras som ringa. Han motsatte sig även att skadeståndet till den misshandlade mannen.

Samtidigt yrkade åklagaren på att Abdirahman skulle dömas till ett strängare straff. Den 20 maj 2020 meddelade Svea hovrätt att tingsrättsdomen ska fastställas.

Hovrättsdomen går att läsa på följande länk: Svea HR B 4415-20 Dom 2020-05-20

Flera avsnitt i belastningsregistret

Från år 2015 till 2019 har Abdirahman dömts för brott fyra gånger. Brotten handlar om skadegörelse, missbruk av urkund, två fall av våldsamt motstånd, våld mot tjänsteman, narkotikabrott och misshandel.

Åtalades men friades för våldtäktsförsök

Den 13 augusti 2017 var Abdirahman på efterfest i en lägenhet i Uppsala. En kvinna hade under festen blivit berusad och trött. När hon lagt sig på en säng i sovrummet slumrade hon till och märkte inte att Abdirahman kom in i rummet.

Han lade sig bredvid den sovande kvinnan och försökte dra ner hennes byxor. Hon vaknade då till, drog upp byxorna igen och knuffade bort honom. Abdirahman fortsatte att ta på kvinnan, som då sade till honom att sluta.

Men istället för att lämna kvinnan ifred satte han sig över henne, tvingade upp hennes armar ovanför huvudet och höll fast henne så att hon inte kunde komma loss. Kvinnan sade flera gånger till Abdirahman att han skulle släppa henne och att hon inte ville.

Våldtäktsförsöket i sovrummet avbröts när en kvinna kom in och knuffade bort Abdirahman samtidigt som hon skrek ”Lägg av ditt äckel”. Enligt den utsatta kvinnan var det ingripandet det som räddade henne från en fullbordad våldtäkt. Vittnen har berättat för polisen att de såg hur kvinnan efteråt satt kvar på sängen, grät och var hysterisk.

En man hjälpte till med att få ut förövaren från lägenheten. Abdirahman utdelade då ett kraftigt slag mot mannens ansikte vilket ledde till att han började blöda kraftigt näsblod.

Den 28 december 2017 meddelade Uppsala tingsrätt domen. Abdirahman friades helt, trots vittnesmål från flera personer om vad som inträffat.

Den friande domen går att läsa på följande länk: Uppsala TR B 4632-17 Dom 2017-12-28

Fick svenskt medborgarskap

Uppgifter från Migrationsverket visar att Abdirahman kom till Sverige den 17 juni 2003 och redan i förväg fick permanent uppehållstillstånd, den 9 maj samma år. Han tilldelades svenskt medborgarskap den 28 oktober 2011 och kan därför oavsett vilka brott han döms för inte utvisas tillbaka till hemlandet.

authorimage

Mikael Andersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
826Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons