annie-kris-feature

Foto: Centerpartiet

Inrikes

Missnöjet inom C: Företrädare firade dåliga valresultatet

Publicerad 9/18/2022
Annons

I årets val backade Centerpartiet enormt på svensk landsbygd till förmån för Sverigedemokratiska framgångar. Och missnöjet inom Centerpartiet fortsätter växa. På sina håll firade partiets gräsrötter det dåliga valresultatet – eftersom missnöjet med den nu avgående partiledaren Annie Lööf är så stort. Ett lokalt oppositionsråd har även gått ut med att hon är glad över Lööfs avgång.

Partiledaren Annie Lööf meddelade på torsdagen sin avgång. Därefter har det spekulerats i vem som kommer att ta över – men samtliga av media tillfrågade har sagt att de inte kandiderar.

Ett av toppnamnen, den tidigare CUF-ordföranden Hanna Wagenius, har på Twitter kommenterat frågan om hon själv kan tänka sig ta över:

”Absolut inte. Jag saknar riksdagsplats och, kanske viktigast, har inte lust”.

Firade dåliga valresultatet

I Rättvik firade Centerpartiets företrädare valresultatet när de backade i riksdagsvalet.

– Det var positivt, vi var glada över resultatet på riks, säger Jonny Jones, som tidigare varit kommunalråd i Rättvik i många års tid och är en av Centerns ledargestalter i det tidigare starka centerfästet Siljansbygden, till DN.

Jonny Jones säger även att Centerpartiet i Rättvik hade propagerat för ett regeringsskifte. De vill hellre ha en moderatledd regering med stöd av SD än en koalitionsregering med C och S som tar stöd av V.

– Vi vill att landsbygden ska utvecklas. Vi vill bedriva jord- och skogsbruk på ett effektivt sätt. Och det skulle man få problem att göra med den regeringskonstellation som Centern har stött.

LÄS ÄVEN: Valet: Centerpartiet tappade mest

Partiföreträdare glad över Lööfs avgång

Oppositionsrådet Helena Lundgren (C) i Vindeln gläds åt Annie Lööfs avgång.

– Det är bara spillror kvar av centern i glesbygden efter katastrofvalet, säger hon till SVT.

Lundgren vill byta ut hela ledningen och närma partiet till Sverigedemokraterna. Hon menar att centern borde äga flera av de utmaningar som Sverige står inför – som energifrågor, glesbygden och att man ska kunna leva i hela landet.

– Partiledningen och partistyrelsen skall lämna sina stolar redan i morgon för att partiet skall ha en chans, inte bara Annie Lööf.

LÄS ÄVEN: Annie Lööf avgår som partiledare

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons