SR
Inrikes

Missnöjet med public service växer inom Moderaterna och Sverigedemokraterna

Publicerad 5/12/2019
Annons

Både inom M och SD växer nu missnöjet med public service. Bland annat lägger två SD-riksdagsledamöter och 17 distriktsordföranden fram en motion inför höstens partistämma som föreslår en bantning av ”det vänstervridna propagandamaskineriet”.

LÄS ÄVEN: SVT-journalist döljer att hon är gift med S-topp – sprider vänsterpropaganda

Vid årsskiftet avskaffades tv-licensen och ersattes med en avgift som tas ut via skattsedeln. Det innebär att alla arbetande i landet numera betalar tusenlappar för statlig radio och television. På lördagen röstade Moderaterna i Stockholm län igenom en motion inför partistämman att helt lägga ned public service med Sveriges radio, Sveriges television och Utbildningsradion.

LÄS ÄVEN: SVT censurerade intervju med utsatt kvinna – tog bort ”islam” i översättningen

Även i Västra Götaland är Moderaterna kritiska till public service. Partiets riksdagsledamot Jan Ericsson meddelade att distriktet beslutat verka för att public service-skatten ska ”avskaffas eller minimeras” och att uppdraget för SVT och SR ska begränsas.

Missnöjet växer även i Sverigedemokraterna trots hittillsvarande partilinje om att det är ”självklart och viktigt att public service finns kvar”. I november håller SD partistämma och då ska en motion behandlas som rör partiets linje i frågan om public service framtid.

”Gyllene läge att radikalt förändra denna socialistiska kvarleva”
En av personerna bakom motionen är riksdagsledamot Josef Fransson. På Facebook skriver han att man inte föreslår en nedläggning utan ”att det vänstervridna propagandamaskineriet ska bantas påtagligt och omorganiseras i grunden”.

Vidare vill motionärerna avskaffa avgiften som tas ut via skattsedeln, att verksamheten ska finansieras inom ramen för statens budget och att kostnaderna för public service ska minskas. Man föreslår även att en utredning tillsätts för att undersöka huruvida SVT2 och Sveriges Radio P3 potentiellt kan avyttras.

LÄS ÄVEN: Tog avstånd från Åkesson i partiledardebatt – nu fälls SVT i Granskningsnämnden

Fransson fortsätter sitt inlägg med att sia om framtiden. ”Om Stockholmsmoderaternas motion antas på deras partistämma och om vår motion går igenom på vår stämma, då bör det finnas ett gyllene läge att radikalt förändra denna socialistiska kvarleva”.

Han tror att motionen i allt väsentligt kommer att gå igenom. Detta eftersom han tillsammans med riksdagsledamot Martin Kinnunen och inte mindre än 17 distriktsordföranden har undertecknat motionen.

Josef Fransson, SD Skaraborg
Johan Wifralius SD Skåne
Peter Wallmark SD Stockholm
Jörgen Fogelklou SD Göteborg
Jan Svensson SD Östergötland
Simon Alm SD Uppland
Jörgen Grubb SD Malmö
Björn Forsell SD Jönköping
Lars Engelbrektsson SD Gotland
Rasmus Giertz SD Dalarna
Andreas Exner SD Sjuhärad
Martin Kirchberg SD Kalmar
Petter Nilsson SD Västerbotten
Stefan Jägnert SD Halland
Magnus Edman SD Västmanland
Johnny Skalin SD Västernorrland
Mattias Eriksson Falk SD Gävleborg

Samhällsnytt har kontaktat Fransson för att se om motionen är förankrad med partiledningen.

– Nej! De lär känna till motionen, men jag har inte diskuterat den med någon där, vare sig före eller efter vi skickade in den, svarar han.

LÄS ÄVEN: SVT betalar rättegångskostnader för dömda medarbetare genom att höja deras löner

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
788Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons