pehrson tido tidoavtalet

Foto: Anders P / FarbrorAnna

Inrikes

Missnöjet växer inom Liberalerna – kritiska mot Tidöavtalet

Publicerad 10/17/2022
Annons

Missnöjet med Tidöavtalet växer inom Liberalerna.Det är sedan tidigare känt att Liberalerna är uppdelat i falanger med vitt skilda åsikter om mångt och mycket. Detta speglar sig nu i kritiken som flera förbund inom partiet riktar mot partistyrelsen.

I ett uttalande riktat till partistyrelsen, som skickats ut i ett medlemsbrev, skriver Liberalerna i Stockholms län att de ”uttalar skarp kritik mot både det sakpolitiska innehållet i Tidöavtalet och mot den bristfälliga förankringsprocessen”, rapporterar SvD.

Förbundet kräver även i en skrivelse till partistyrelsen att man ska kalla till partiråd alternativt använda höstens landsmöte för att partiets representanter från olika delar av landet ska kunna ”ta ställning till Tidöavtalet i sin helhet” och därmed få bestämma hur partiets riksdagsledamöter ska förhålla sig till avtalet.

I skrivelsen står det att förbundet “efter granskning av avtalet konstaterat att detta innehåller avsteg från många avgörande punkter i landsmötesbeslut och partirådsbeslut gällande vägvalet”. Förbundet skriver även att ”andan i Tidöavtalet rör Sverige bort från en frihetlig och medmänsklig riktning”.

Kritiseras av ungdomar och veteraner

Även ungdomsförbundet LUF har gått ut med hård kritik mot sitt moderparti. I en debattartikel som publicerades i Expressen på fredagen skriver förbundsstyrelsen att Liberalerna ”måste rösta nej till Ulf Kristersson” i partiomröstningen som sker i dag, måndag.

Anledningen till uppmaningen, menar de, är att en stor del av innehållet i avtalet ”står långt ifrån liberalismen” och långt ifrån Liberalerna som parti.

Ytterligare en kritiker är Barbro Westerholm, 89, som är en känd veteran inom Liberalerna. Hon har nu valt att lämna partiet på grund av Tidöavtalet.

– Andemeningen är att människor från andra länder inte är välkomna här, säger hon till Aftonbladet.

Statsministeromröstningen där man föreslår Ulf Kristersson inleds klockan 11 på måndagen.

LÄS ÄVEN: Liberalerna vägrar ingå i regering med SD

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
834Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons