I måndags greps en 31-årig kvinna med utomvästlig invandrabakgrund på Arlanda flygplats. Hon häktades på onsdagen misstänkt för grov egenmäktighet med barn. Detta sedan hon 2014 försvann från Sverige med sin son för att ta sig till Syrien och ansluta sig till den muslimska terrormilisen IS. Kvinnan är en av många som den senaste tiden sökt sig tillbaka till tryggheten i Sverige sedan IS kalifat i Syrien och Irak imploderat.

2010 ingick kvinnan ”muslimskt äktenskap” med en man som hon träffat via Facebook. Två år senare födde hon en son. Men bara några månader efter det sprack förhållandet och paret flyttade isär.

LÄS ÄVEN: Socialtjänsten tagna på sängen om anländande kvinnliga IS-terrorister och deras barn

Radikaliserades och förde sonen utomlands

Under 2014 radikaliserades kvinnan och försvann tillsammans med sonen utomlands, först till Turkiet och sedan vidare till Syrien. Innan hon reste hade hon meddelat fadern att han aldrig skulle få se sin son igen.

Fadern tilldömdes 2015 ensam vårdnad om sonen sedan han polisanmält mamman och hon efterlysts internationellt. Men det är först nu fem år senare som han kan få träffa sonen igen sedan kvinnan återvänt till Sverige.

LÄS ÄVEN: Kvinnor och barn från terrorsekten IS är på väg till Sverige

Skälet till att ärendet hamnat hos Lunds tingsrätt är att kvinnan när hon reste iväg för att ansluta sig till IS var folkbokförd i Landskrona. Innan dess levde familjen tillsammans i Tyresö utanför Stockholm och efter separationen flyttade kvinnan till Skövde där hon har invandrad släkt.

Åtalas för grov egenmäktighet med barn

Kvinnan greps i måndags på Arlanda och har fråntagits sonen. På onsdagen häktades hon vid Lunds tingsrätt på sannolika skäl (den högre misstankegraden) misstänkt för grov egenmäktighet med barn.

LÄS ÄVEN: IS-kvinnor talar ut: ”Ber att Allah ska använda oss för jihad”

Ett tidigare häktningsbeslut mot kvinnan har funnits sedan hon försvann från Sverige. Hon ska nu ställas inför rätta och om hon fälls blir påföljden sannolikt ett flerårigt fängelsestraff.

Kan komma att åtalas för terrorbrott

Kammaråklagare Cathrine Bengtsson som håller i målet vill i nuläget inte vare sig bekräfta eller dementera huruvida kvinnan även kommer att utredas och åtalas för terrorbrott relaterade till hennes samröre med IS. Kvinnan själv nekar till brott.

LÄS ÄVEN: IS-kvinnor bränner ned ”otrognas” tält i flyktingläger