En 23-åring med starka kopplingar till gängkriminella Vårbynätverket, misstänktes för inblandning i en skjutning som krävde två liv vid Circle K i Kungens kurva i södra Stockholm. Mannens bil användes vid morden. Kort därpå anmälde han den stulen. Trots att anmälan konstaterats vara falsk tilldelas nu mannen 430 000 kronor i skadestånd av Justitiekanslern (JK).

23-åringen har suttit häktad i lite mer än ett år, misstänkt för delaktighet i mordet. Han åtalades för medhjälp till försök till mord, skyddande av brottsling och falskt larm. Till slut dömdes han dock endast för falsklarmet.

Det är konstaterat att 23-åringens bil, en silverfärgad Mercedes, användes vid skjutningen. Det är även klarlagt att han ljög om att han blivit rånad på bilen. Under rättegången framkom att han i själva verket verket hade lånat ut bilen. Han vägrar dock uppge till vem. Trots detta har JK valt att tilldela mannen hela 430 000 kronor i skadestånd. Detta då falskt larm inte är ett brott grovt nog för att sitta häktad under så lång tid.

LÄS ÄVEN: JK raderade underlag för skadestånd till våldtäktsman

Ljög i rätten

I domen mot 23-åringen uppges det att det är en försvårande omständighet att han inte vill uppge vem han lånade ut bilen till. Dock ansågs bevisen inte räcka för att döma honom för vare sig medhjälp till försök till mord eller grovt skyddande av brottsling, vilket åklagaren yrkat på. Hovrätten gick senare helt på tingsrättens linje. Det enda brott 23-åringen erkände och dömdes för var falsklarm. 23-åringens straff blev dagsböter.

JK noterar att 23-åringens bil användes vid skjutningen och att han har ljugit om händelseförloppet, men gör ändå bedömningen att dessa omständigheter inte visar att ”sökandens eget beteende har varit avgörande för att han frihetsberövades”. 

SE ÄVEN: VIDEO: Gav 840 000 i skadestånd till våldtäktsman – nu får hon medalj av kungen

Mördarna går fria

Vilka som faktiskt höll i vapnen är inte klargjort. Skyttarna har aldrig identifierats. I april dömdes 24-årige Jonas El Gourari till 17 år och 10 månaders fängelse för sin inblandning. Han uppges ha kört 23-åringens bil och var väl medveten om mordplanerna.

Målet var att avrätta en då 28-årig gängledare. Istället sköts en vän till döds, även gängledarens hustru träffades i huvudet men överlevde. Gängledaren själv klarade sig utan en skråma. Sammanlagt avlossades 26 skott mot en parkerad bil som de tre befann sig i, uppger DN.