Moderaternas kommunalråd i Motala, Kåre Friberg, åtalas nu för tre fall av våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. Bland åklagarens bevismaterial finns chattmeddelanden där Friberg förnedrar kvinnan.

Friberg som bland annat är känd för att ha meddelat att Motala kommun levt över sina tillgångar i många år och därför måste genomföra besparingar. Toppolitikerns lösning var att sänka värmen i kommunens lokaler, inklusive äldreboende vilket Friberg ansåg kunde lösas med filtar.

LÄS ÄVEN: Kommun måste spara och sänker värmen på äldreboende – anger invandringen som skäl

I november uppmärksammades det att Friberg som då var ordförande i kommunstyrelsen i Motala gripits och senare häktades misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Enligt lokalmedia vårdades en kvinna sedan ett par dagar tillbaka på sjukhus.

Systematiska hot

Samhällsnytt har tagit del av stämningsansökan från Linköpings tingsrätt som visar att fler brottsmisstankar har tillkommit mot kommunpampen. Den 30 december åtalades Friberg misstänkt för tre fall av våldtäkt och grov kvinnofridskränkning. Han förnekar brott.

Bland bevisningen har åklagaren både vittnesmål och chattkonversationer. Det framgår av åtalet att Friberg misstänks för att systematiskt ha hotat att döda kvinnan, förnedrat henne med spottloskor och ord som ”hora”, ”slyna”, och ”jävla kossa”. Vidare ska Friberg även skrivit till kvinnan att hon ska lära sig att ”hålla käften och suga kuken oftare och ta den i röven”.

Friberg misstänks även ha knuffat kvinnan nedför en stentrappa vilket resulterade i muskelbristning och en operation. Nedan följer en del av åtalet:

Hela stämningansökan kan laddas ned och läsas på följande länk: Linköpings TR B 4431-19 Aktbil 47