Nato

Faksimil Facebook / Youtube

Inrikes

Moderaterna går till val på Nato-medlemskap

Publicerad 3/20/2022
Annons

Moderaterna vill att Sverige går med i Nato och kommer att ansöka om medlemskap om partiet vinner valet, förutsatt att det finns en riksdagsmajoritet för det. Sverigedemokraterna kan därmed komma att avgöra landets försvarspolitiska framtid.

Moderaterna har länge varit för ett svenskt Nato-medlemskap, men i fredags blev en ansökan för första gången ett vallöfte. I en debattartikel i DN argumenterar Kristersson för sin sak och skriver bland annat: ”En regering förväntas företräda sitt lands säkerhetspolitiska linje. Men den nuvarande minoritetsregeringens position, där man allt hårdare har stängt dörren för ett Natomedlemskap, är inte en svensk linje eftersom den saknar stöd i Sveriges riksdag”.

LÄS ÄVEN: SD: Vi hade rätt om försvaret

Kristersson fast besluten

Socialdemokraterna vidhåller att den svenska militära alliansfriheten är till gagn Sverige, men det försämrade säkerhetsläget i åtanke håller man dörren öppen för ett eventuellt medlemskap.

– Om det är så att vi bedömer att det skulle vara det bästa för Sverige så får vi naturligtvis börja se över den frågan, har statsminister Magdalena Andersson tidigare sagt.

Anderssons inställning är alldeles för passiv, anser Kristersson, i vad han menar är en ”helt avgörande fråga”. ”Socialdemokraterna har inte längre veto i denna fråga”, skriver Kristersson och tillägger att ”en regering som jag leder kommer att lämna in en Natoansökan, om det efter valet finns majoritet för medlemskap i riksdagen”.

LÄS ÄVEN: Anslaget till försvaret höjs till två procent av BNP

M lämnar avgörandet till SD

Även Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet är positiva till ett medlemskap men för att få majoritet krävs det att även Sverigedemokraterna ger sitt bifall.

SD var fram till Rysslands invasion av Ukraina mot ett svenskt medlemskap i Nato men har nu öppnat för att ordentligt utreda för- och nackdelar med en ansökan. Ett slutgiltigt besked har dock inte lämnats i frågan. Sveriges försvarspolitiska framtid ligger således i Sverigedemokraternas händer, förutsatt att Socialdemokraterna förlorar valet.

– Moderaterna kan inte gå i god för vad en regering som ännu inte fått formerna ska göra eller ej. Så länge Sverigedemokraterna är en nödvändig del av ett regeringsunderlag kommer vårt inflytande över frågan vara avgörande, säger Sverigedemokraternas försvarspolitiska talesperson, Per Söderlund, i en kommentar till Svt.

Kristersson tar chansen och pressar på för ett medlemskap när oron i landet växer över Putins agression. I debattartikeln skriver han att Natoansökan bör ske ”så fort som över huvud taget är möjligt”.

LÄS ÄVEN: Löfven erkänner: ”Har varit naiv” även om försvarspolitiken

SD vill inte förhasta något beslut

SD vill inte att riksdagsvalet i höst ska bli en folkomröstning om Nato. Partiets inställning är att en förutsättning för att Sverige ska gå med i Nato är att beslutet fattas med ”bred politisk samsyn”.

– Vår utgångspunkt är att ett medlemskap endast kommer aktualiseras i närtid om det framstår som nödvändigt för Sveriges säkerhet, säger Söderlund.

Statsminister Magdalena Andersson (S) ska tillsammans med Ulf Kristersson resa till Norge på måndag, för att besöka Nato-övningen Cold Response. Övningen har pågått sedan den 14 mars och över 30 000 soldater, från 27 länder deltar. I fredags kraschade ett amerikanskt flygplan av typen Osprey under övningen, varvid fyra besättningsmän miste livet, rapporterar norska Dagbladet.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
859”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons