forest-fire-432877_640 (1)
Opinion

Moderaterna häcklar regeringen för brist på brandflyg – sålde själva 10 militärhelikoptrar lämpade för brandbekämpning

Publicerad 7/21/2018
Annons

➤ KRÖNIKA Det rasar ett fyrtiotal skogsbränder i Sverige som Samhällsnytt tidigare skrivit om. Moderaterna häcklar nu regeringen och menar att det är en felprioritering att subventionera elcyklar istället för att ha köpt in brandplan. Men under förra regeringen, där Beatrice Ask var minister, sålde Alliansregeringen tio militärhelikoptrar lämpade för just brandbekämpning.

När den stora branden i Västmanland härjade år 2014 var det ombytta roller. Då var det Åsa Romson (MP) som kritiserade alliansregeringen för att inte ha satsat på brandflygplan. Miljöpartiets språkrör Åsa Romson kallade då till presskonferens och undrade varför regeringen förlitade sig på brandbekämpningsflyg från Italien i stället för att införskaffa egna.

Alliansen reagerade med att anklaga Romson för att ”politisera en katastrof”.

Borgerliga ledarsidan på Expressen skrev vid det tillfället att Sverige inte är ett land som behöver investera i dyra brandflyg:

För länder som regelmässigt drabbas av svåra skogsbränder är det rimligt att investera i en flotta med vattenbombningsplan. Men Sverige är inte ett sådant land.

Nu är dock rollerna ombytta. De borgerliga anklagar vänsterregeringen för samma sak som de själva avfärdade för fyra år sedan.

Vänstern å andra sidan försvarar hållningen att inte ha egna brandflyg trots att de för fyra år sedan var av motsatt åsikt.

Så kan det gå när minnet är kort – på båda sidor av ett hycklande Sjuklövern.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
646Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons