Inför valet höjs alltfler röster inom Moderaterna för att man ska ge L-ledaren Nyamko Sabuni, som fastnat långt under riksdagsspärren, draghjälp.

Nyligen lanserade tankesmedjan Timbro en kampanj för ”liberalt maktskifte”. Parallellt har M-ledaren gjort gemensam sak med Nyamko Sabuni (L) och framträtt tillsammans under ett studiebesök i Solna, vilket Expressen uppmärksammar.

Bland besökarna på Timbros festligheter fanns främst liberaler och moderater men även några centerpartister, bland andra Cuf-ledaren Réka Tolnai. Några kristdemokrater eller Sverigedemokrater syntes inte till.

Timbros vd Benjamin Dousa propagerade under sin tid som Muf-ordförande starkt för att Moderaterna skulle närma sig Sverigedemokraterna. Nu vill han se att man gör samma sak med Liberalerna för att se till att de inte förlorar sin riksdagsplats.

LÄS ÄVEN: Ulf Kristerssons argument mot SD som regeringsparti håller inte

– Man kommer behöva budgetförhandla med Sverigedemokraterna, det kan man inte sticka under stol med. Då behövs en högermotpol i ekonomiska frågor, och den funktionen tror jag att Liberalerna kan fylla i stor utsträckning. Sedan behövs Liberalernas mandat för en ny regering, och då tycker jag att de ska sitta i regering med Moderaterna.

– Jag vet att det finns en del moderater som säger att vi bara borde knuffa ut dem, men jag ser inte att M, KD och SD kommer få egen majoritet, säger Benjamin Dousa.

Inför valet har man tryckt upp dekaler med texten ”Kristersson Sabuni 2022”.

– Vi tycker inte att valet ska stå mellan konservatism och socialism. Vi vill visa att det finns en stark liberal opposition, som borde komma in på regeringskansliet, säger projektledaren Frida Jansson.

Kanske L men inte SD

Dagen före Timbros festligheter är Ulf Kristersson och Nyamko Sabuni på Ica Maxi i Solna. Enligt M-ledaren är det långt i från självklart att Liberalerna kommer sitta med i en M-ledd regering. Att SD inte kommer ingå i en sådan är han dock helt på det klara med.

– Jag nöjer mig med att säga att jag tänker bilda en borgerlig regering med borgerliga partier som kan samarbeta bra i riksdagen med Sverigedemokraterna. Sedan får jag återkomma exakt hur den kommer se ut.

Han menar att Liberalerna nu håller på att jobba sig tillbaka in i borgerligheten igen och anser att ”vi börjar hitta varandra igen”.

LÄS ÄVEN: Sabuni: KD måste välja mellan L och SD – vill regera med C

Samtidigt menar Sabuni att Liberalerna är nödvändiga i en ny regering.

– Det finns ingen borgerlig regering utan Liberalerna, då har man bara en konservativ regering. Liberalernas kraft är att vi alltid är med och förändrar samhället till det bättre, medan konservativa vill bevara saker som de är. Jag oroas över att vi kanske tillhör den sista generation som fick det bättre än våra föräldrar. Som liberal ligger det i min uppgift att ändra på det.

Ulf Kristersson utlovar fler gemensamma framträdanden.