I början av maj behandlades Sverigedemokraternas motion gällande uppdatering av Norrtälje kommuns ordningsföreskrifter i syfte att införa tiggeriförbud på särskilt utvalda platser. Efter att Moderaterna först uttryckt stöd för motionen blev det sedan ändå ett nej i skarpt läge.

Motionen lämnade SD in i april 2019 efter att Högsta förvaltningsdomstolen gett grönt ljus för Vellinge kommun att införa ett lokalt tiggeriförbud med samma tillvägagångssätt.

LÄS ÄVEN: SD fick igenom tiggeriförbud i skånsk kommun

Senast för tre månader sen fick man stöd av Moderaterna för Sverigedemokraternas position i frågan men i en annan beredning. Moderaterna lade då ett förslag i kommunstyrelsens arbetsutskott om att införa ett så kallat tiggeritillstånd. Ett förslag som då endast fick stöd av Moderaterna och Sverigedemokraterna. Därmed stoppades förslaget då övriga partier röstade emot.

Sverigedemokraterna lade vid samma tillfälle ett tilläggsyrkande om att utreda ett totalförbud mot tiggeri på utvalda platser, vilket Moderaterna valde att stötta och rösta för. Då övriga partier röstade nej kom man ingenstans med det heller.

Slösar bort ny chans

I måndags fanns dock en ny chans att i kommunfullmäktige åter igen pröva frågan. Men då valde Moderaterna att inte rösta för förslaget om ett tiggeriförbud, detta trots stödet så sent som för några månader sedan.

Motiveringen man fick från talarstolen via Staffan Tjörnhammar (M) var att det inte var någon idé för Moderaterna att rösta för förslaget då övriga partier ändå kommer att rösta ned det igen.

LÄS ÄVEN: Stockholmsmoderater släpper krav på tiggeriförbud inför förhandlingar med Miljöpartiet

Partiet skulle dock visa sig ha fel då Socialdemokraterna vid omröstningen valde att lägga ned sina röster, vilket betyder att om Moderaterna hade bifallit motionen tillsammans med Sverigedemokraterna hade motionen gått igenom då man tillsammans hade samlat tillräckligt många mandat.

SD kräver besked

Var detta en ren blunder av Moderaterna vid omröstningen? Eller är det helt enkelt så att Moderaterna inte vill ha tiggeriförbud i Norrtälje kommun? Det frågar sig Andrea Kronvall, Sverigedemokraternas oppositionsråd i Norrtälje kommun, i en debattartikel.

LÄS ÄVEN: KD välkomnar fortsatt tiggeri i skånsk kommun

Hon påpekar samtidigt att Ulf Kristersson (M) 2018 trots allt gick till val på att införa ett nationellt tiggeriförbud och en klar majoritet av de moderata väljarna, liksom svenska folket i stort, vill se ett tiggeriförbud.