Samtidigt som Moderaterna påstår sig ha anammat en mer invandringskritisk politik, och medgett att den stora invandringen varit anledningen till den flora av migrantrelaterade problem Sverige i dag brottas med, menar partiet att massinvandringen är något att vara stolt över.

Många av de moderater som fanns i partiets toppskikt under åren med Fredrik Reinfeldt som statsminister finns fortfarande kvar där och vissa menar att Moderaterna ännu inte har gjort upp med denna destruktiva period. Sedan Reinfeldt försvann har man också till stora delar kopierat Sverigedemokraternas politik på migrationsområdet.

LÄS ÄVEN: Migrationsverket: Fler afghaner till Sverige väntas

När partiets migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard på tisdagen skriver om de senaste decenniernas massinvandring, där två miljoner uppehållstillstånd delats ut bara sedan millennieskiftet, menar hon att ”Sverige har tagit enormt ansvar för människor på flykt” och ”det ska vi vara stolta över” – detta trots att en mycket liten minoritet varit reella flyktingar med skyddsbehov.

Vidare pekar Stenergard ut ”integrationsproblem” som roten till situationen.

Många får inte chansen att verkligen växa utifrån sin fulla potential. Det kan vi inte vara stolta över.

Inför att Sverige riskerar en ny migrantvåg från Afghanistan menar Stenergard att det nu är dags ”för andra länder att kliva fram”. Samtidigt som hon prisar det destruktiva mottagandet konstaterar hon att Sverige inte kan ta emot fler i samma omfattning som tidigare, utan att ”på riktigt se till att de kan komma in i samhället, då det ytterligare skulle spä på den så kallade integrationskrisen och på sikt påverka Sveriges möjligheter att hjälpa överhuvudtaget.