➤ Ryggradsskador, även de som inte resulterar i förlamning , är smärtsamma, kostsamma och ofta händelser som förändrar livet. Idag finns det inget bra sätt att läka allvarliga ryggradsskador, men forskare i Skottland har kanske hittat en lösning.

Ett problem med ryggradsskador är att ryggradsnerverna inte klarar av att överbrygga den hålighet som uppstår efter en allvarlig skada. Forskare vid Aberdeens universitet har dock hittat en möjlig lösning i form av steriliserat silke som man påträffat i Antheraea pernyi, mer kända som silkesmaskar.

Forskarna upptäckte att silket kunde användas för att överbrygga hålet i en skadad ryggrad och möjliggör att nerver kan växa i det skadade området. Silkesmasken visade sig ha flera egenskaper som gör den lämplig för att behandla ryggradsskador.

Flera bra egenskaper
Den första egenskapen är att silket har rätt stelhet. Är det för mjukt kan nerverna inte växa på det. Är det för hårt kan det istället leda till ytterligare skada på patientens rygg.

Utöver det är silkets kemiska sammansättning gynnsam för nervtillväxt. Genom dess upprepade s.k. ”RGD”-sekvens kan nerver lätt haka fast i silket, vilket förbättrar nervtillväxten.

Dessutom triggar inte silket kroppens immunsystem, vilket minskar risken för inflammation.

Slutligen så bryts silket ner naturligt över tid vilket innebär att nerverna kan haka i silket men där silket alltså efter en tid försvinner, så att de existerande nerverna därefter kan agera brygga för andra nerver.

Drabbar många
Ryggradsskador drabbar 250 000 -500 000 globalt varje år. Det kan ha förödande effekter exempelvis förlorad motorik och sensoriska förmågor samt störningar på blåsa, mage och sexuella funktioner”, säger Dr. Wenlong Huang vid Aberdeen University.

Kan vi hitta en lösning, som användningen av AP silket, för att förbättra livskvaliten bara litegrann är det värt det. Fascinerande nog har silket även potential att hjälpa till att läka hjärnskador. Detta är fortfarande studier i tidiga stadier men de verkar faktiskt visa att AP silket har fantastiska egenskaper, speciellt för ryggradsskador, och vi ser fram emot att forska mer om detta.

Det är inte första gången som insekter och andra djur visat sig ha medicinska fördelar. Forskare har sett att artificiell spindelmjölk har en bred användning inom medicin och teknologi.