Somaliska släkten kunde inte acceptera att Mohamedamin skaffat sig en vit flickvän, än mindre att han skulle ha barn med henne. Han valde därför att mörda flickvännen och ändade därmed också det ofödda barnets liv. Nu döms han till livstids fängelse för hedersmordet.

Det var den 29 april förra året som 20-åriga Saga Forsgren Elneborgs mamma fann skulle besöka sin höggravida dotter och svårt chockad fann henne strypt till döds i sängen i bostaden.

Vid den brottstekniska undersökningen kunde konstateras att hon mördats under natten. Misstankarna riktades snabbt mot pojkvännen, 22-årige somaliske migranten Mohamedamin Abdirisek Ibrahim.

Denne nekade till brottet och skyllde på en annan person. Det blev under utredningens gång emellertid klarlagt att Mohamedamin var gärningsmannen och att mordet var rasistiskt hedersrelaterat.

Åklagarens gärningsbeskrivning.

Familjen, släkten och klanen kunde inte acceptera att han skaffat sig en vit svensk flickvän. Att han dessutom väntade barn med henne var otänkbart att berätta.

Lösningen för Mohamedamin blev att mörda Saga. Och natten mot den 29 april förra året skred han till verket och ströp flickvännen när hon låg och sov. Saga var då gravid i sjunde månaden.

På onsdagen föll dom i målet i Örebro tingsrätt: Mohamedamin döms till livstids fängelse för mord. Han ska också betala skadestånd till Sagas efterlevande på sammanlagt närmare en miljon kronor.

Det finns inget som indikerar att Mohamedamin har ekonomiska medel att betala skadeståndet. Det faller då på skattebetalarna att lägga ut beloppet. Dessa får också bestå de juridiska ombuden i målet vars arvoden sammanlagt uppgår till närmare 3 miljoner kronor.

Kan inte utvisas

Mohamedamin kan inte utvisas då han är svensk medborgare sedan 2016. Han förekommer sedan tidigare i brottsregistret dömd för bland annat försök till rån.

Enligt svensk lagstiftning går det inte att döma en person för mord på ett ofött barn, även om det som i det aktuella fallet handlar om ett som med marginal skulle ha överlevt i kuvös. I exempelvis USA skulle Mohamedamin ha dömts för dubbelmord.

Rasistiskt hedersmotiv

Rättens ordförande Lars-Gunnar Lundh kommenterar i ett pressmeddelande domen:

”Åklagaren har genom robust bevisning visat att 22-åringen mördat sin gravida flickvän och att fostret i magen avlidit till följd av det. Åklagaren har också visat att mordet varit hedersrelaterat, vilket tingsrätten anser är en försvårande bedömning vid straffvärdet.”

Åklagaren i målet, Elisabeth Anderson, har under huvudförhandlingen belagt motivet till mordet på Saga. Hon och har under huvudförhandlingen belagt motivet till mordet.

Gärningsmannen och offret hade en längre tid haft en kärleksrelation som de tvingades hålla hemlig för Mohamedamin familj, släkt och klan. Detta på grund av kulturellt rasistiska värderingar där det anses otänkbart att ha en sådan relation med en vit svensk kvinna.

– Den misstänktes familj har inte accepterat att han varit tillsammans med en vit flicka, har åklagare Elisabeth Anderson konstaterat.

Valde mord framför att berätta

När Saga sedan också blev gravid ställdes saker och ting på sin spets. Inför flickvännen lovade Mohamedamin att han skulle berätta för sin familj. Det vågade han emellertid inte. I stället valde han att mörda Saga.

Samnytt har tidigare skrivit mer utförligt om brottet. Den artikeln kan läsas HÄR.