Mohammad fick medborgarskap EFTER 1 ÅR – åtalas för blodbad i frisörsalong
Mohammad Awad Foto: Polisen

Två män med invandrarbakgrund har åtalats misstänkta för mordet i frisörsalongen i Göteborg förra året. Offret sköts ihjäl samtidigt som han satt i frisörstolen. Bakgrunden till blodbadet i salongen ska ha varit att offret bytt sida till ett rivaliserande gäng. Den misstänkte mördaren invandrade till Sverige under migrantkrisen 2015 och kan vid en fällande dom inte utvisas eftersom han erhållit svenskt medborgarskap – på rekordtiden ett år.

Det var den 9 juli 2021 som en 22-åring man med invandrarbakgrund sköts ihjäl när han satt i frisörsstolen på Marklandsgatan i Högsbo.

Foto: Polisen

Två maskerade män rusade in i frisörsalongen och avlossade flera pistolskott mot offrets kropp och huvud – framför andra kunder som satt och väntade på sin tur.

Foto: Polisen

SE VIDEO: Här mördas mannen i frisörsalongen

Efter skotten lämnade männen platsen. Hela händelseförloppet fastnade på salongens övervakningskamera, vilket Samnytt kunde visa kort efter mordet.

Fick medborgarskap efter ett år

Enligt kammaråklagare Maria Thorell är bakgrunden till mordet att offret lämnat gänget ’Z-falangen’ för den rivaliserande ’G-falangen’ i staden.

Nu har 20-årige Mohammad Awad, åtalats misstänkt för mord och medhjälp till mord. I åklagarens bevisning mot Mohammad finns bland annat dna-spår på kläder som han ska ha försökt att bränna upp strax efter skjutningen. Men boende i området uppmärksammade det hela och släckte elden.

Mohammad Awad är från Libyen och folkbokfördes i Sverige 2015-03-17. Det framgår av uppgifter hos Skatteverket att Awad erhöll svenskt medborgarskap 2016-09-27.

Mohammad Awad

Ytterligare en man åtalas för inblandning i mordet. Det är 19-årige Hasan-Can Zengin med invandrarbakgrund från Turkiet som åtalas för medhjälp till mord, grovt olaga hot och grovt vapenbrott. Det efter att han ska ha assisterat mördarna i området.

Hasan-Can Zengin

Båda männen förnekar brott. Båda männen har svenskt medborgarskap och kan därför inte utvisas. Polisen har ännu inte lyckats få fram vem den andre skytten är.

SE VIDEO: Här mördas mannen i frisörsalongen

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.