31-årige syriske migranten Mohammed Mailk Al-Shehan saknar medicinsk utbildning men såg trots det en möjlighet att tjäna extrapengar genom att omskära småpojkar i det muslimska civilsamhälle som etablerat sig i Söderhamn. Kirurgiska instrument hade han inte tillgång till men en lödpistol inköpt på Jula kunde duga ansåg han. Ett 20-tal pojkar hann Mohammed under april och maj 2018 könsstympa med katastrofalt resultat innan han stoppades och lagfördes. Hudiksvalls tingsrätt menar att villkorlig dom och drygt fyra veckors samhällstjänst är en adekvat påföljd för brotten.

Cirka 2000 kronor tog Mohammed för att med köksbordskirurgi könsstympa muslimska pojkar. De amatörmässiga ingreppen som gjordes utan riktig bedövning ledde i ett flertal fall till allvarliga komplikationer där föräldrarna tvingades ta barnen till sjukhus. Läkare slog larm och Mohammed greps och lagfördes.

Om Mohammed gett sig på flickors könsorgan med lödpistol hade påföljden blivit minst två års fängelse. Pojkars könsorgan åtnjuter dock inte samma skydd i lagen mot religiöst betingade övergrepp. Även personer som saknar medicinsk utbildning kan få tillstånd att avlägsna delar av det manliga könsorganet.

Därför anser domstolen att Mohammed endast kan dömas till villkorlig dom och samhällstjänst för fem fall av misshandel, två fall av grovt vållande till kroppsskada och nio fall av brott mot lagen om omskärelse av pojkar.

Mohammed frikänns samtidigt från ungefär lika många brott med hänvisning till att det inte anses styrkt att de små pojkarna känt tillräcklig smärta från lödpistolen mot penis för att det ska bedömas som misshandel. Det är oklart hur domstolens ledamöter kommit fram till den slutsatsen – exempelvis genom att pröva på sig själva.

Mohammed döms att betala 55 000 kronor i skadestånd till offren och ytterligare 33 000 till staten. Han utvisas inte till Syrien där han är medborgare.

Kammaråklagare Elin Källberg som handlagt åtalet hade yrkat på två års fängelse. Hon överväger nu att överklaga domen till högre instans.

Kritiserad lag

Rätten att under beteckningen omskärelse av religiösa skäl könsstympa pojkar är starkt ifrågasatt från sekulärt och medicinskt håll och många menar att det bör betraktas som ett grovt fysiskt övergrepp som inte kan legitimeras med föräldrarnas religionsfrihet. Man anser att religiös omskärelse bör vara individens eget beslut och bara kunna fattas av den som är lägst 18 år och beslutsmyndig.

Den lag som gäller idag stiftades så sent som 2001. Samtidigt har en lag stiftats som utan undantag skyddar flickors könsorgan från religiös åverkan. Även sådana ingrepp som är att likställa med manlig omskärelse är förbjudna.