Samnytt har i flera artiklar uppmärksammat fallet med gängkriminelle 25-årige Alimamy Cole som 2020 sköt ihjäl en annan gängkriminella person i en gangsteravrättning på en busshållplats i Märsta i norra Storstockholm, dömdes till livstids fängelse i tingsrätten men friades i hovrätten. Nu fälls migranten från Sierra Leone i Högsta domstolen. Straffet kan dock inte verkställas då Alimamy flytt landet.

Tingsrätten ansåg bevisningen i form av bland annat DNA-spår fullt tillräcklig för att fälla Alimamy för mord. Men i ett överklagande till hovrätten dukade han upp en historia om att han umgicks med gängkriminella och att han ovetandes kunde ha haft den verkliga skytten på besök i hemmet och att denne då lämnat ifrån sig spåren.

LÄS ÄVEN: Alimamy friades för mord trots DNA-bevis – nu prövas målet av HD

Hovrätten svalde historien och friade Alimamy. Han försattes på fri fot och försvann ut ur Sverige. Åklagaren överklagade ändå den friande domen till Högsta domstolen som nu gett hovrätten bakläxa och menar att tingsrättens fällande dom var korrekt.

Så länge ingen vet var Alimamy befinner sig – en teori är att han återvänt till hemlandet Sierra Leone – är HD:s utslag av akademisk art då straffet inte kan verkställas. Domen bedöms dock ändå få prejudicerande verkan för de många framtida gängrelaterade mordfall som förväntas hamna i domstol.

LÄS ÄVEN: Alimamy dömdes till livstid för gangstermord – frias nu trots DNA-bevis

Det ska efter HD:s utslag inte längre gå att slingra sig undan i starka indiciemål. Fler mördare tros kunna komma att fällas med vägledning av domen. Det är åtminstone förhoppningen.

LÄS ÄVEN: Misstänkt mördare lämnade Sverige – fallet kan inte avgöras