mordbrand-rinkeby
Inrikes

Mordbrand mot verksamheter för att omvända kriminella och få kvinnor i arbete

Publicerad 8/27/2019
Annons

Det invandrardominerade så kallade utanförskapsområdet Rinkeby i nordvästra Stockholm brottas med stora problem med kriminalitet, drogmissbruk och arbetslöshet. De lokaler där verksamheter bedrivits för att bryta och vända denna utveckling har nu bränts ned av krafter i området som av allt att döma finner sådana ambitioner provocerande.

Det var natten mot tisdagen som någon eller några satte eld på en byggnad i Rinkeby som huserat verksamheten Framtid Stockholm Järva, en verksamhet som arbetar med att söka upp antisociala och kriminella invandrarungdomar och omvända dessa till ett hederligt liv. Ett hundratal personer har fått evakueras.

I lokalerna fanns även Yalla Rinkeby, ett projekt som hjälper utlandsfödda kvinnor att få jobb. Det rör sig om kvinnor från lågutvecklade misogyna länder och kulturer som står långt från arbetsmarknaden och ofta aldrig i sitt liv tidigare har arbetet eller ens gått i skola.

Motivet till branden är inte klarlagt. Men Mikael Jeppson vid socialförvaltningen i Stockholms stad som ansvarar för Framtid Stockholm Järva utesluter inte att det kan röra sig om personer som funnit verksamheterna provocerande, ser arbete mot kriminalitet och droger som ett hot och/eller anser att kvinnor inte bör förvärvsarbeta.

– Skulle branden vara riktad mot oss så är det riktigt allvarligt, säger han i en kommentar till SVT men vill inte spekulera ytterligare eller föregripa polisutredningen.

Även om lokalerna nu är totalförstörda och måste återuppbyggas för dyra skattepengar, har mordbrännarna inte lyckats i sitt uppsåt om avsikten varit att stoppa de pågående verksamheterna. Jeppson berättar att arbetet mot kriminalitet och droger kommer att fortsätta i andra lokaler under återuppbyggnaden.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1145”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons