Det var i torsdags som Samhällsnytt skrev om ”Johanna” som av kostnadsskäl blev förflyttad av Stockholm kommuns relationsvåldsavdelning från ett högriskboende till ett vandrarhem – trots en allvarlig hotbild. Redan dagen efter blev hon varse om att socialtjänsten försöker att hitta skäl att kasta ut henne även från vandrarhemmet. Att hon gick till medierna ser hon som orsak.

I en telefonintervju förra veckan vägrade chefen för Relationsvåldscentrum Sydväst Anna Tsekas att uppge med vilket ekonomiskt resultat hennes avdelning hade avslutat 2019. Artikeln om ”Johanna” som troligen på grund av ekonomiska orsaker blev tvungen att flytta från kommunens högriskboende till ett vandrarhem – trots att hon skalade 4 av 4 möjliga i riskbedömningen Freda – har fått flera tusen interaktioner på sociala medier sedan den publicerades i torsdags.

LÄS MER: Mordhotad kvinna skulle placeras i skyddsboende – skickades istället till vandrarhem

Dagens efter publiceringen hörde en handläggare från Relationsvåldcentrum av sig till ”Johanna” över telefon och ifrågasatte hennes skyddsbehov. Samhällsnytt har tagit del av en inspelning av samtalet där handläggaren berättar att hon ska prata med polisen om den pågående förundersökningen.

Detta trots att pågående förundersökningar omfattas av förundersökningssekretess samt att socialtjänstlagen inte ställer några krav på att kvinnor ska polisanmäla fysiska övergrepp för att kunna få hjälp.

Enligt ”Johanna” ringde handläggaren igen i måndags och meddelade att hon pratade med någon polis som inte hittade någon utredning som gäller ”Johannas” ärende.

– Jag har inte fått någon klar motivering mer än att de ringt någon polis som inte visste något om någon utredning. I mitt fall placerades jag (på högriskboendet – anm.) av polisen vilket socialtjänsten vet så det är därmed ingen orsak. Nu låg utredningen på flera platser – bl a i Skåne – och då socialtjänsten uppvisat ett så bristande säkerhetstänk känner jag att de riskerar min säkerhet istället för att säkerställa den. Igår blev jag så kontaktad av polis på en helt annan enhet än den socialen sagt så de är inte trovärdiga och pålitliga.

Hon misstänker att motivet för socialtjänstens agerande kan ha varit en hämnd för att hon vände sig till medierna och däribland till Samhällsnytt:

– Jag ser det som ren hämnd för mediaintresse samt för att flera vänner som månat enormt om mig. Även en advokat som erbjöd sin hjälp efter artikeln uttryckte samma. Hon hade aldrig varit med om något liknande.

Vår publicering i torsdags ledde till att flera andra medier hörde av sig. ”Johanna” har även fått flera erbjudanden om juridisk hjälp mot kommunen.

Under dagen har vi försökt komma i kontakt med chefen för Relationsvåldcentrum Sydväst Anna Tsekas – som dock varit otillgänglig både på mobil och på fastnummer. Även den handläggare på avdelningen som varit i kontakt med ”Johanna” uppges vara ledig.

Samtidigt är situationen för ”Johanna” svår:

– Jag blev kastad ut från vandrarhemmet med omedelbar verkan. Jag transporterade mina tillhörigheter tillbaka till den adress jag bodde tidigare på, men jag kan inte vistas där eftersom den är känd för dem som hotar mig.

Så vad gör du nu?

– Jag vistas ute och går gata upp och gata ner samt åker tunnelbana runt…

I en intervju till lokaltidningen Mitti ifjol sade Anna Tsekas bland annat följande:

– Hos oss får man träffa någon med spetskompetens som kan stödja personen att ta sig ur situationen om man vill. Det handlar om att bygga ett förtroende och vi vill nå ut till fler.