De tre afghanska medborgare som häktats misstänkta för avrättningen på en buss i Kiruna hade mottagit flera avslag av Migrationsverket. Men trots det har familjen stannat kvar i landet och erhållit permanenta uppehållstillstånd. Tonårssönerna som häktats har även tilldelats svenskt medborgarskap.

Som Samhällsnytt kunde berätta på fredagen är alla inblandade i knivavrättningen på en lokalbuss i Kiruna tillhör samma migrantfamilj från Afghanistan. De tre misstänkta gärningsmännen häktades på fredagseftermiddagen misstänkta för mord.

Den yngste av gärningsmännen, en 15-åring, tar enligt uppgifter från åklagaren på sig ansvar för allt knivvåld som dräpte offret. Det råder frågetecken kring om han gör det därför att han verkligen var den som höll i vapnet eller om det sker i överenskommelse med de övriga misstänkta mot bakgrund av att han på grund av sin låga ålder om han fälls kommer att dömas till en lindrig påföljd

LÄS ÄVEN: Tre afghaner begärs häktade för knivavrättning på buss – kan inte utvisas


Misstänkta gärningsmän på brottsplatsen. Foto: Privat

Nekades uppehållstillstånd

Samhällsnytt har tagit del av de misstänkta gärningsmännens handlingar från Migrationsdomstolen vid Förvaltningsrätten i Stockholm.

Det framgår av dokumenten att den 47-årige fadern, Mohammad-Jawad Ahmadi, tillsammans med sin tidigare hustru och två söner den 10 september år 2012 meddelades avslag på en överklagan rörande uppehållstillstånd.

Migrationsdomstolen: ”Inte trovärdiga hotbilder”

I handlingarna från år 2012 går det att läsa att familjen har bott i Iran de senaste tio åren. Vid ett tillfälle återvände familjen till Afghanistan från Iran för att Mohammad-Jawad skulle söka jobb som byggarbetare. Rätten menar därför att fadern anses ha möjlighet att söka arbete i sitt hemland.

Men familjen menar att de i hemlandet Afghanistan ska ha hamnat i en marktvist med en kusin och att flera hotbilder uppkom. Bland annat ska kusinen ha tvingat Mohammad-Jawad att utföra attentat för talibanernas räkning. Vidare ska Mohammad-Jawad ha varit eftersökt av såväl talibaner som afghanska myndigheter. Men det är något som varken Migrationsverket eller Migrationsdomstolen anser är trovärdiga uppgifter.

Mohammad-Jawad förstärker även sin asylansökan med att han har kroppsliga besvär men vad det är för krämpor kan han inte uppvisa någon dokumentation på för myndigheten.

Migrationsverket har i sitt avslag även informerat familjen om olika afghanska orter som är rimliga och relevanta internflyktsalternativ. Migrationsdomstolen fastställer myndighetens avslag i helhet och tydliggör även att det finns ”förutsättningar för att avvisa/utvisa dem till Afghanistan”.

Avslag på överklagan men fick medborgarskap

Men avslaget var ingenting som Mohammad-Jawad ville acceptera och han inkom därför med en ny ansökan om uppehållstillstånd för familjen. Den 15 maj 2014 meddelade Migrationsdomstolen vid Förvaltningsrätten i Stockholm återigen att man inte prövar familjens ansökan.

Mohammad-Jawad har i sin överklagan bland annat anfört att att hotbilden mot familjen har förstärkts eftersom han deltagit i en hungerstrejk. Men han kan samtidigt inte redogöra för på vilket sätt hungerstrejken medfört en ökad hotbild.

Vidare avslog rätten även frågan om överklagan för en ny prövning.

Stannade kvar och fick medborgarskap

Men trots de flerfaldiga avslagsbesluten från Migrationsverket och domsluten hos Migrationsdomstolen i Stockholm har familjen stannat kvar i landet.

Samhällsnytt kontaktade myndigheten på måndagen för att höra hur det kommer sig att familjen trots flera avslag har haft möjlighet att stanna kvar och även erhålla medborgarskap mot bakgrund av att de fått flera avslag.

Handläggaren Jonas berättar att familjen erhöll permanent uppehållstillstånd den nionde juli år 2015 i samband med det årets migrantkaos. Han säger att anledningen till att familjen till slut lyckats är att man trots flera avslag kan lämna ytterligare ansökan.

– Om det är nekat kan man lämna in ett verkställighetshinder också. Då får man i vissa udda fall permanent på det, säger Jonas till Samhällsnytt.

Fadern kommer troligen inte utvisas

När vi frågar vad det är som har förändrat Migrationsverkets hållning i frågan vill Jonas inte svara eftersom informationen är sekretessbelagd. Han kan däremot bekräfta att sönerna erhöll svenskt medborgarskap i slutet av år 2019 medan Mohammad-Jawad nekades det i samma ansökan.

Med anledning av Migrationsverkets beslut att ge sönerna medborgarskap kan åklagaren inte kan yrka på utvisning. Troligtvis kommer inte heller något sådant yrkande att göras för fadern på grund av dennes familjeanknytning i Sverige.

LÄS ÄVEN: Polisen efter knivavrättning på buss i Kiruna: ”Ingen anledning till oro för allmänheten”

authorimage

Tyckte du den här artikeln var intressant?

Stötta då tidningen med en donation! Utan ert stöd kan vi inte fortsätta vårt arbete med att göra det som gammelmedia ignorerar.

Du kan ⚫ Swisha: 123 083 3350 ⚫ Fylla i formuläret nedan ?, eller ⚫ klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!