Två morföräldrar i Småland har fått ett strafföreläggande om villkorlig dom sedan de dödat sitt eget barnbarn genom att lämna henne ensam i en varm friggebod utan ventilation. Det har Åklagarkammaren i Jönköping beslutat.

Det är den 3 december 2020 som en höggravid kvinna och hennes sambo ska in till förlossningen. De lämnar därför sin dotter, som är ett år och sju månader gammal, hos flickans mormor och morfar för att de ska vara barnvakter.

Dör ensam i varm friggebod

Men morföräldrarna lämnar flickan ensam i en spjälsäng som står i en friggebod intill bostadshuset, och som inretts som gästrum. Där får hon sova under natten, med påslaget värmeelement och kupévärmare vilka gör att den oventilerade friggeboden blir allt varmare.

Morföräldrarna nöjer sig med att ha uppsikt över flickan genom att lyssna utanför och titta in genom friggebodens fönster.

Men ”temperaturen i friggeboden har under kvällen och natten successivt stigit till en för [flickans namn] farlig nivå”, konstaterar Åklagarkammaren. ”Någon gång efter det att hon lämnats ensam i friggeboden fram till och med morgonen den 4 december 2020, har [flickans namn] avlidit i friggeboden till följd av värmeslag.”

Döms för vållande till annan död

Nu har de båda morföräldrarna tagit emot varsitt strafföreläggande om vållande till annans död. Enligt föreläggandet har morföräldrarna inte gett flickan ”den tillsyn som behövdes med hänsyn till hennes ålder, utveckling och omständigheterna i övrigt”.

Påföljden stannar vid villkorlig dom.

Fallet med de båda morföräldrarna som dödade sitt eget barnbarn har fått stor uppmärksamhet i sociala medier, och den döda flickans mamma har själv talat ut om den tragiska händelsen.

– Det är ett hemskt sätt att dö på, säger mamman i en Youtubevideo.