Morgan Johansson 2

Foto: Facebook/Polisen

Inrikes

Morgan Johansson om sitt arbete mot gängvåldet: ”Jag är stolt”

Publicerad 10/8/2022
Annons

Justitieminister Morgan Johansson (S) ägnar sig nu åt att packa flyttlådar efter att folket har beslutat att makten ska lämnas över till det blågula blocket. Ministern ger sig själv ett högt betyg och säger sig vara ”stolt” över vad han har åstadkommit för att bekämpa gängvåldet. Detta trots att skjutningarna och bombdåden fortsätter att avlösa varandra.

Sedan år 2014 har Morgan Johansson haft ansvar för brottsbekämpning och Socialdemokraterna har gång på gång lovat att ”knäcka gängen”. I en intervju med Dagens Nyheter år 2017 framförde justitieministern att regeringen var på väg att knäcka den organiserade brottsligheten.


I år har Sverige slagit nytt rekord med över 50 ihjälskjutna. Samtidigt ser vi allt oftare att skjutningar vid köpcentrum och bombdåd mot bostäder avlöser varandra. I motsats till vad flera S-ministrar har hävdat konstaterade nyligen rikspolischef Anders Thornberg att risken är stor för att tredje man skadas i gängens väpnade uppgörelser.

LÄS ÄVEN:Johansson om varför Sverige blivit ett gangsterland: ”Vågar jag inte ge mig in på”

Får guldstjärna – av sig själv

I en intervju med Dagens Nyheter på fredagen sammanfattar Johansson sina åtta år vid makten med en guldstjärna.

– Gängkriminaliteten har bitit sig fast på en hög nivå, även om vi har gått in med större insatser än någon annan regering före oss. Jag lämnar ju över i en situation där vi har fler poliser och hårdare straff än någonsin tidigare. Polisen har fått bättre verktyg och både häkten och anstalter är fyllda till 100 procent, säger Johansson till DN.

Enligt justitieministern hade han inte kunnat göra mer eftersom att det inte bara handlar om brottsbekämpning utan även om att ”bryta nyrekryteringen” till gängen.

– Ser vi till det jag har haft hand om – att bygga ut rättsväsendet och ge polisen fler verktyg – så är jag stolt över det jag har gjort.

Enligt Johansson handlar det nämligen inte om att kunna grippa och fängsla. Han hävdar att det den här våldsutvecklingen måste förebyggas och vill därför satsa mer på skola, socialtjänst, fritidsverksamhet och arbetsmöjligheter för ungdomar vilket han menar att högern inte förstår är viktigt.

Johansson får frågan hur han ser på högerns kritik att hans insats är ett stort misslyckande.

– Vi tog över efter att Moderaterna suttit på justitiedepartementet i åtta år och praktiken inte gjort någonting. Så gott som alla straffskärpning och expansionen av polisen är genomförd av oss. Jag tänker inte ta på mig den kritiken.

LÄS ÄVEN: Morgan Johansson: Skjutningarna svenska samhällets fel

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1039Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons