Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) gick igår ut och sa att lagändringarna som gjorde det lättare för syrier att ta hit anhöriga inte lett till att antal ärenden ökat. Han kritiserade samtidigt de som påstod att de liberalare reglerna skulle leda till fler invandrare. Nu får han kritik: ”Jag vet inte vad som är värst: om migrationsministern inte förstår hur man läser statistiken eller om han aktivt vilseleder om den”.

Det var igår som Johansson meddelade att han gått igenom asylstatistiken för 2019. I ett inlägg skrev han att det blev en ”kraftig minskning” av asylärenden efter att de gjort reglerna mer generösa.

Men nu får han kritik för att han antingen inte förstår hur man läser statistiken eller aktivt vilseleder:

Skribenten ”Ludde” menar att ”antal beviljade uppehållstillstånd till följd av de nya reglerna för familjeåterförening syns givetvis inte i 2019 års statistik”. Detta eftersom handläggningstiderna är på över ett år och därmed inte syns år 2019.

Johansson ”glömmer” bort en stor del av invandringen

Morgan Johansson svarar också i sin egen tråd där han menar att ”alarmisterna fick fel” och menar samtidigt att socialdemokraterna ”tagit kontroll över asylpolitiken” samt att ”siffrorna sjunkit avsevärt” och visar en graf över beviljade uppehållstillstånd grundat på asyl.

Vad Johansson dock undviker att nämna är den totala statistiken över utdelade uppehållstillstånd, utan väljer bara ut det som kallas ”asyl”. Men det är många fler än så som får uppehållstillstånd än bara asyl-gruppen.

2019 är ett rekordår

Som Samhällsnytt skrev häromdagen delade Sverige ut nästan 120 000 uppehållstillstånd totalt sett år 2019. Det blev Sveriges femte högsta någonsin.

Och gör man till skillnad från Johansson en graf över totala antalet utdelade uppehållstillstånd, 1980-2019, ser bilden helt annorlunda ut. I grafen nedan är de fem högsta åren markerade med blå pilar.

Sverige är med andra ord i en högkonjunktur av invandring och de fyra senaste åren kvalificerar sig alltså i topp fem räknat i antal utdelade uppehållstillstånd någonsin.

Källa: Migrationsverket

I Göteborgsposten noterar krönikören Boström samma sak, vilket han skriver om i Myten om den åtstramade invandringspolitiken.

Sedan dess har budskapet upprepats gång på gång av olika S-företrädare: Sverige har i praktiken stängt gränserna. Nu är invandringspolitiken under kontroll så att vi kan koncentrera oss på integrationen.

Det är bara det att det här budskapet har ungefär lika lite med verkligheten att göra som Stefan Löfvens gamla löfte att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

[..]

Myten om att Sverige lade om invandringspolitiken 2015 är i hög grad en chimär. Sverige fortsätter att kraftigt skilja ut sig från andra europeiska länder.