Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) kommenterade påskhelgens muslimska upplopp i vilka flera poliser har skadats och polisbilar har eldats upp – med att kalla dansk-svenske politikern Rasmus Paludan för ”ligist”.

Tidigare under påskhelgen har Johansson skrivit på Twitter att Paludan sprider ett ”högerextremt hatbudskap”.


LÄS ÄVEN: Nya korankravaller i Skåne Polisen möttes av stenregn

I en intervju med TV4 på påskafton säger Johansson att Sverige inte är ensamt om att ha drabbats av liknande händelser som i i Östergötland, Stockholm och Örebro.

Men i stället för att kalla de muslimska upploppsmakarna för ”ligister” väljer Johansson att rikta ordet ”ligist” mot Paludan.

– Det här är en slags ligist som bara är ute efter att skada. Hans mål är att splittra och driva fram våld så som högerextremister alltid gör, säger Johansson.

TV4: ”Är det rimligt att ge tillstånd?”

Johansson får även frågan från TV4:s nyhetsreporter huruvida det är ”rimligt” att fortsätta tillåta honom de grundlagsskyddade rättigheterna. Detta samtidigt som Paludan är svensk medborgare.

– Vi har en väldigt stark grundlagsskyddad demonstrationsfrihet i Sverige. Rasmus Paludan har försökt med liknande manifestationer tidigare utan att lyckats, men den här gången har han ju uppenbarligen lyckats på ett annat sätt än vad vi sett tidigare, svarade Johansson.


LÄS ÄVEN: VIDEO: Muslimer eldar upp polisbilar – ”Allahu akbar”