I en intervju med Svenska Dagbladet bekräftar justitieminister Morgan Johansson (S) att politiken på området brott och straff varit eftersatt och att man skulle ha gjort det man gör i dag för flera decennier sen.

Intervjuns fokus ligger på misstroendet som avgörs på tisdagen.

LÄS ÄVEN: Trots rekordmånga skjutningar – Morgan Johansson tror på S-vinst i valet

– Jag har väldigt svårt att se att hon [Amineh Kakabaveh] skulle öppna upp för högerpartierna och riskera att vi får en justitieminister som kan vara sverigedemokrat, säger Morgan Johansson till SvD efter det korta mötet.

Han säger sig inte vara förvånad över Sverigedemokraternas initiativ och att han såg det komma.

Hade kunnat förhindras

Sedan 2015 har snart 300 personer dödats i skjutningar och uppklaringen av gängmorden har sjunkit drastiskt de senaste åren. Trots situationen säger sig Johansson ha förtroende för rikspolischefen.

– Därför att jag vet att polisledningen gör insatser och jag vet hur de jobbar. Jag har ingen kritik att rikta mot polisledningen vad gäller deras arbetssätt. Gängkriminaliteten kan man inte lösa över en natt eller ett par år.

LÄS ÄVEN: Skjutningarna på nya rekordnivåer: ”Fruktansvärt år framför oss”

Mycket av det man gör nu, med bland annat ökade anslag och bättre verktyg till polisen, borde ha skett för 20 år sedan, anser han och underkänner därmed sin egen regerings arbete de senaste åtta åren.

– Då hade man kunnat kväva det här i sin linda.