emelie-johansson-frias

Foto: Privat

Inrikes

Morgan Johanssons fru frias

Publicerad 9/6/2023
Annons

Morgan Johanssons fru, Säpo-kvinnan Emelie Johansson, frias i ett åtal gällande dataintrång. Det beslutar Solna tingsrätt idag.

Den tidigare justitieministerns fru åtalades i januari i år för en olovlig slagning i en databas på Säkerhetspolisen, där hon arbetar. Sökningen gjordes på en före detta kollega som hon haft ett förhållande med.

LÄS ÄVEN: Beskedet: Morgan Johanssons fru får behålla Säpo-jobbet – ÄVEN om hon döms för brott

Även den kollegan har tidigare varit misstänkt för brott, men misstankarna skrevs av utan att åtal väcktes.

RKBAS

Istället åtalades endast Emelie Johansson för dataintrång.

”Administratören vid Säkerhetspolisens registerkontrollverksamhet Emelie Johansson har olovligen berett sig tillgång till uppgift som är avsedd för databehandling genom göra en slagning i Säkerhetspolisens system RKBAS (registerkontrolldatabasen), vilket system används i Säkerhetspolisens brottsbekämpande verksamhet, avseende en person med vilken hon hade ett parförhållande eller i vart fall en kärleksrelation”, skrev åklagaren i sin stämningsansökan.

Emelie Johansson gifte sig vid nyår med den tidigare socialdemokratiske justitieministern och hette innan dess Karlsson i efternamn, men hade ingen relation med det tidigare statsrådet när det åtalade händelsen begicks.

Frias

Emelie Johansson har hela tiden hävdat att slagningen gjordes på förfrågan från den tidigare pojkvännen, som uppfattades stå ”högre upp i hierarkin” än henne på Säpo.

LÄS ÄVEN: Chefsåklagaren: Vet inte varför Säpo väntade med att anmäla Morgan Johanssons fru

Hon hävdar att Säpo inte utbildat henne i vad hon fick eller inte fick göra i myndighetens datasystem, en utsaga som får stöd från en kollega som vittnar till hennes fördel. Emelie Johansson menar vidare att hon aldrig haft uppsåt att begå dataintrång, och trodde att hon fick ta fram uppgifter åt kolleger om de efterfrågade dem.

Solna tingsrätt skriver i sin dom att det finns ”stöd för” Emelie Johanssons förklaring till varför hon gjorde slagningen, och menar att det inte kan visas att hon haft något brottsligt uppsåt. Därför frias hon från åtalet om dataintrång.

LÄS ÄVEN: Morgans okända kärleksrival: ”Har försökt förstöra för mig”

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons