old-woman-in-hospital-bed
Inrikes

Mormor dog efter covid-vaccinering – barnbarn slår larm

Publicerad 3/9/2023
Annons

Ett fall där en äldre kvinna i Hässleholm injicerats med covid-vaccin och strax efter avlidit uppmärksammas nu. Detta efter att ett av kvinnans barnbarn slagit larm om att vaccineringen skett utan hänsyn till kvinnans hälsotillstånd och riskerna för allvarliga biverkningar.

Trots att kvinnan uppvisat hjärtproblem redan efter första dosen av det kontroversiella mRNA-vaccinet tvingades hon på ytterligare doser på äldreboendet Sjögläntan. Efter andra dosen insjuknade hon ändå i covid. Men det fick inte ansvariga att hejda sig. Innan hon ens tillfrisknat från sjukdomen gavs hon en tredje spruta. Några veckor senare var kvinnan död.

Nu slår ett av kvinnans barnbarn larm om hur vaccineringen av mormor gått till. Barnbarnet är kritiskt till att man inte lät mormodern tillfriskna efter covid-insjuknandet innan man tvingade på henne en tredje dos. Kritiken gäller också att man fortsatte vaccineringen trots konstaterade allvarliga biverkningar redan efter första sprutan.

”Glömde” ta reda på och fråga

Ansvarig läkare och sköterska knuten till äldreboendet ursäktar sig i det förstnämnda fallet med att man ”glömt” ta reda på om kvinnan varit sjuk i covid nyligen och att fråga hur hon mådde innan man satte nålen i armen på henne.

– Mormor hade naturliga antikroppar och var inte vid god hälsa. Hon borde inte ha utsatts för den påfrestning en vaccination kan utgöra, säger barnbarnet till Norra Skåne.

Barnbarnet har fortfarande inte fått besked om huruvida hjärtproblemen efter den första sprutan anmäldes som en möjlig vaccinskada. Kommunen tiger. I en egen skriftlig anmälan av hela hanteringen ifrågasätter barnbarnet om man på omsorgsinrättningen överhuvudtaget bryr sig om ifall man påskyndar en gamma människas död.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har så här lång bara allmänt i ärendet konstaterat att det är ansvarig läkares ansvar att anmäla misstänkta biverkningar till Läkemedelsverket. Någon bedömning om hur läkaren handlat i det aktuella fallet gör tillsynsmyndigheten inte i uttalandet.

100 000 anmälningar om biverkningar

Läkemedelsverket har så här långt fått in en god bit över 100 000 anmälningar om misstänkta biverkningar av de kritiserade covid-vaccinerna och i över tio procent av fallen handlar det om mycket allvarliga biverkningar, i 427 ärenden dödsfall. Om det är så att många misstankar aldrig anmäls kan mörkertalet vara stort och den verkliga siffran för biverkningar ännu en god bit högre.

Äldreboendets respons inskränker sig till att ansvarig sköterska. Birgitta Ljungbeck, uttrycker att hon är ledsen för barnbarnets ”upplevelse” av att vården av mormodern varit bristfällig. Något ansvar för att ha gjort fel tar hon emellertid inte på sig. tvärtom bedyrar hon att ”målet är att alltid ge en vård och omsorg av god kvalitet”.

LÄS ÄVEN: Hemtjänsten lämnade diabetiker på toalett utan insulin

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
550VIDEO: Studentfirande i Göteborg – ”Fuck Sverige”
Annons