ANNONS
Moskéledare ville inte se familjen ”bli horor såsom svenskar” – låste in fru och misshandlade barn med kebabspett
T.v. Ismail Darragi, ordförande i Hässleholms moské. T.h. Kebabspettet. Foto: Faksimil Aftonbladet/Polisen

Tidigare i veckan dömdes ledaren för en moské i Skåne till fängelse efter att ha hållit sin fru fånge i hemmet i tio år och misshandlat sina barn, däribland en dotter med ett kebabspett. Mannen har tidigare påstått sig arbeta mot extremism.

År 2006 invandrade 59-årige irakiern Ismail Ali Suliman Darragi tillsammans med familjen till Sverige och sökte asyl efter vad som uppges ha varit en explosion i hemlandet. Men av svenska rättshandlingar framgår att det råder olika uppgifter om vad som faktiskt har hänt. Paret har i dag sju barn och år 2016 köpte de en tvåvåningsvilla med åtta rum i skånska Hässleholm där de bodde fram till förra året.

Då sökte sig barnen till Socialförvaltningen i Hässleholm där de vittnade om hemmet som ett skräckvälde i muslimsk hederskultur. Deras far Ismail, som även är ordförande för islamiska kulturcentret i kommunen, har under perioden 1 januari 2015 – 17 september 2019 utsatt hustrun och fyra av barnen för misshandel, olaga tvång och dödshot.

”Horor så som svenska flickor är”

Barnen vittnar om hur Ismail tvingade dem att bära slöja eftersom de annars skulle ”bli horor såsom svenska flickor är”. När statstelevisionen och övrig etablerad media rapporterar om uppgiften kring faderns syn på svenskar väljer de att redigera Ismails ord – ”horor såsom svenska flickor är” ändras till ”pappan annars tycker de är horor” där den svenskfientliga dimensionen utelämnas.

Skulle stycka familjen

I polisförhör berättar familjemedlemmarna hur moskéledaren ska ”slakta” familjen om de inte följer islams lagar. När polisen frågar hustrun hur barnen har reagerat på händelserna i hemmet svarar hon att de alltid var skräckslagna och grät.

Ismail har systematiskt misshandlat familjemedlemmarna med slag och sparkar. De vittnar även om hur pappan knutit så kallade leggins-byxor runt halsen på döttrarna och strypt dem när något i deras uppträdande inte har passat honom.

Han har vid flera tillfällen tagit fram ett kebabspett som sedan använts som tillhygge för att misshandla barnen. Nedan en bild på spettet.

Lät inte barnen beblanda sig med svenskar

Moskéledaren höll barnen isolerade från den svenska kulturen och vänskap med svenska barn. I de fall skolan höll aktivitetsdagar utöver vanliga dagar i lektionssalarna fick barnen inte delta. De tilläts inte lära sig simma och i hemmet var endast det arabiska språket tillåtet.

Det var även noga att döttrarna bar strikt muslimsk klädsel med slöja, långärmat och långkjol. Ingen form av hud fick visas förutom ansikte och fingertoppar. Om de bar sandaler skulle flickorna ha strumpor på sig.

Modern hölls fånge – fick inte börja på SFI

Det var inte bara barnen som formades efter muslimska regler. Från det att familjen invandrade till Sverige har Ismail hållit sin fru som fånge i hemmet.

Det framgår av polisförhör med familjemedlemmarna att hon inte fick tillåtelse att studera svenska språket eller röra sig utomhus mer än att slänga sopor. Först när kvinnan ställdes inför krav att gå på SFI för att fortsätta få sina bidrag tillät Ismail henne att gå dit.

Ismail själv har aldrig lärt sig det svenska språket trots 14 år i Sverige. Enligt honom själv har han sjukdomar och kan därför inte lära sig språket.

Familjen levde helt på bidrag

När polisen frågar Ismail hur han försörjer familjen och hur de har köpt villan i Hässleholm hänvisar han till olika bidrag.Familjens villa och fordon i Hässleholm. Foto: Polisen

Dottern spelade handikappad för bidrag

Ismail tvingade även familjen att hjälpa honom att lura svenska skattebetalare på pengar. Hans äldsta dotter har i nio år, från det att hon var tolv år fram till hon fyllde 21 år, tvingats spela handikappad så att Ismail olagligt kunnat lyfta assistansersättning. De övriga familjemedlemmarna har fått agera vittnen till hans påhittade historia om den funktionshindrade dottern.

Vidare framgår det av polisutredningen att dottern aldrig har genomgått en läkarundersökning eftersom Ismail förbjöd detta. Trots detta har moskéledaren ändå inkasserat vad som uppges vara hela 50 000 kronor i månaden på dotterns skådespeleri.

En ljudinspelning som polisen har tagit del av skildrar ett telefonsamtal som Ismail håller med en myndighet. För att få igenom sitt krav rörande utbetalning av bidrag drar Ismail det så kallade rasistkortet mot handläggaren.

Reser regelbundet tillbaka till Irak

Trots att familjen uppgett att de flytt från Irak för att söka asyl i Sverige år 2006 visar det sig att Ismail och hans familj reser tillbaka till det gamla hemlandet varje år. Nedan ett axplock av biljetter som polisen har påträffat i bostaden.


Ismail lyftes fram för sin kamp mot extremism

År 2017 uppmärksammade lokaltidningen Frilagt i Hässleholm hur Ismail  ”bekämpar extremism” och driver ”en moské med nolltolerans mot extremism”.

I artikeln berättar Ismail att deras verksamhet motsätter sig religiösa fanatikers budskap.

Kan inte utvisas

Ismail har förnekat brott och hävdar att familjen har hittat på anklagelserna mot honom. Men deras versioner får stöd av grannar, kuratorer och skolpersonal. På måndagen dömde Hässleholms tingsrätt Ismail för grov kvinnofridskränkning i två fall till fängelse i åtta år.


Moskéledaren ska även betala skadestånd till hustrun och de fyra barnen med vardera 115 000 kronor. Det var aldrig aktuellt med utvisning eftersom han sedan år 2011 är svensk medborgare.

Hela domen kan laddas ned och läsas på följande länk: Hässleholms TR B 1029-19 Dom 2020-02-10

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Drivande person bakom islamistiskt center i Uppsala dömd för systematisk barnmisshandel

Författare av texten

Simon Kristoffersson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.