I februari i år uppstod bråk mellan gängkriminella element i Fisksätra i Nacka utanför Stockholm. Det utmynnade i att en person sköts ihjäl. Nu döms gärningsmannen till fängelse för mord. Ytterligare sex personer – samtliga med utomvästlig invandrarbakgrund – döms för inblandning men ingen av dem till frihetsberövande påföljd.

Det var den 9 februari som en konflikt på ett torg i det problemtyngda och invandrardominerade området eskalerade till dödligt vapenvåld. Utan att reflektera över att händelserna dokumenterades av övervakningskameror drog 18-årige gängkriminelle Mostafa fram en pistol och sköt ned 19-årige och likaledes gängkriminelle Ali på öppen gata efter att denne dragit kniv.

Mostafa och sex andra personer inblandade i bråket greps och åtalades. På torsdagen föll dom i Nacka tingsrätt.

Mostafa Zeki Fathaddin, född 2004-03-10, döms för mord till 6 år och 2 månaders fängelse (4 år efter straffrabatt). I påföljden är också inräknat straff han nyligen dömts till för annan brottslighet (grovt vapenbrott och narkotikabrott) för vilka endast ungdomsövervakning utdömdes. Mostafa har också domar för andra brott på sig sedan tidigare.

Domstolen skriver att brottet egentligen ska rendera 18 års fängelse men eftersom Mostafa var vid ”ringa ålder” när han begick mordet – han skulle fylla 18 en månad senare – ger man rabatt med två tredjedelar av påföljden som i sin tur sedan minskas med en tredjedel i straffrabatt enligt praxis. Man övervägde även att endast utdöma ungdomsvård.

Naim Ben Hammadi Klai, född 2003-10-13, döms för ofredande till 1 500 kronor i böter. Han stod även åtalad för grovt vapenbrott men frias på den åtalspunkten i brist på tillräckliga bevis. Han är tidigare ostraffad.

Ebrima Siam Jawo, född 2005-07-30, döms för ofredande till 1 500 kronor i böter. Han är tidigare dömd för bland annat brott mot knivlagen. Det åtalet omfattade även grovt vapenbrott som han dock frikändes från i brist på tillräckliga bevis.

Raouf Ben Hammadi Klai, född 2001-08-07, döms för ofredande till 1 500 kronor i böter. Han är tidigare ostraffad.

Ognjen Milovanovic, född 2003-08-05, döms för misshandel till skyddstillsyn i frivårdens regi. Han är tidigare ostraffad.

Mohamed Omar Ali, 2004-11-04, döms för misshandel och narkotikabrott till ungdomsvård enligt vårdplan. Han är tidigare dömd för stöld. Påföljden blev även den gången ungdomsvård som dock inte resulterade i att han lämnade brottets bana.

Alex Christian Oganesian, född 20040819-0353, döms för ofredande till 1 500 kronor i böter. Han stod även åtalad för narkotikabrott och dopningsbrott men frias på de åtalspunkterna i brist på tillräckliga bevis. Han har tidigare varit föremål för omhändertagande av unga för sitt antisociala leverne.

De sju dömdas advokatkostnader uppgår sammantaget till närmare två miljoner kronor. Den kostnaden ska enligt domstolen ”stanna på staten”, det vill säga bekostas av skattebetalarna.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet HÄR.