Moulham, Husein, Elvedin åtalas för korankravaller i Linköping
Elvedin Emini och Moulham Abo Gamous. Foto: Polisen/Facebook

Åtal väcktes under onsdagen mot tre personer för deras delaktighet i påskhelgens korankravaller i Linköping. Alla tre åtalas i första hand för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och i andra hand för våldsamt upplopp.

En av de åtalade är 21-årige Moulham Abo Gamous som Samnytt skrivit om tidigare. Han är född i Syriens huvudstad Damaskus men kom till Sverige 2013 tillsammans med sina föräldrar. Han blev svensk medborgare mindre än två år senare.

LÄS ÄVEN: HÄR är koran-ligisterna: INGEN av de häktade född i Sverige

Abo Gamous är tidigare dömd för ringa stöld och våldsamt motstånd efter att en butikskontrollant upptäckt att han stal från en Ica Maxi-butik.

Den 21-årige syriern greps i samband med korankravallerna i Skäggetorp i Linköping på påskdagen och häktades tre dagar senare.

”Statslös” syrier

Den andra åtalade är 19-årige Husein Khaled Husein. Även han uppges vara född i Damaskus, kom till Sverige med sin familj via Libanon under flyktingkrisen och är folkbokförd i Sverige sedan september 2017.

19-åringen greps och anhölls på påskdagen, men släpptes på fri fot två dagar senare. Sista maj anhölls han i sin frånvaro och greps återigen den 2 juni, bara för att släppas på fri fot igen en dag senare.

Husein Khaled Husein beviljades svenskt medborgarskap i oktober 2019. Han är sannolikt även syrisk medborgare, men svenska myndigheter är inte helt säkra på hans identitet. Han klassades därför som ”statslös” fram tills han fick sitt svenska medborgarskap.

– Vi godkänner inte alltid syriska handlingar, förklarar en handläggare på Skatteverket för Samnytt.

Kosovo-bosniak

Den tredje åtalade är 26-årige Elvedin Emini. Han är en av få bland dem som gripits för korankravallerna som är född i Sverige.

Eminis föräldrar kom till Sverige från forna Jugoslavien under Jugoslaviska krigen. Hans pappa kommer från Pristina i Kosovo och hans mamma från Sarajevo i Bosnien.

Elvedin Emini är sedan tidigare dömd för ett stort antal brott. Som 17-åring gjorde han sig skyldig till våld och förgripelse mot tjänsteman då han hotade och slog en busschaufför som frågat om han hade bussbiljett.

Enligt en dom mot honom som avkunnades så sent som i mars i år fanns han då med under åtta avsnitt i belastningsregistret.

Skadade 25 poliser

Enligt åtalet har Moulham Abo Gamous ”kastat ett stort antal stenar mot polisfordon och polismän vid upprepade tillfällen och på olika platser i Skäggetorp”. Även Husein Khaled Husein och Elvedin Emini har ”vid upprepade tillfällen kastat stenar mot polisfordon”.

Alla tre uppges dessutom ha uppmuntrat andra att delta i våldsamheterna mot polisen. Sammanlagt skadades 25 poliser vid korankravallerna i Skäggetorp.

Eftersom samtliga tre åtalade numera är svenska medborgare kan ingen av dem begäras utvisad.

LÄS ÄVEN: Korankravaller i Linköping – poliser flyr när polisbil sticks i brand: ”Vi har backat undan”

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.