opinion-demoskop-feb22
Inrikes

MP och L fortsatt under riksdagsspärren – SD ökar mest

Publicerad 2/11/2022
Annons

I Aftonbladet/Demoskops februarimätning ligger L och MP fortsatt kvar nedanför riksdagens 4-procentspärr – eller ”i bottenträsket” som beställande tidningen själv formulerar det. Det är överlag små rörelser sedan januarimätningen men Magdalena Anderssons regeringsunderlag minskar medan det konservativa alternativets ökar. Bäst går det för SD.

MP och L ligger kvar på samma låga stöd som i januarimätningen 2,8 respektive 3,2 procent. Socialdemokraterna får se sitt stöd mattas med en procentenhet till 28,2 procent. En del av de väljarna stannar dock på den röda sidan men nu hos V som ökar med 0,7 procentenheter till 10 procent jämnt.

Regeringens stödhjul, Centerpartiet backar med 0,4 procentenheter till 7,9 procent. För det konservativa regeringsalternativets trio ser det däremot lite ljusare ut. KD ökar med 0,2 procentenheter till 5,6 procent. Det gör även M som därmed stöds av 22 procent av väljarna.

Sverigedemokraterna ökar mest

Den största ökningen står Sverigedemokraterna för som jämfört med månaden innan bättrar på sitt väljarstöd med 1,4 procentenheter till 19,2 procent.

Med MP och L uträknade är Magdalena Anderssons regeringsunderlag väsentligt svagare än det konservativa M+SD+KD-alternativet. Med stödet för MP och L medräknat på respektive sida blir det också nederlag för Andersson & Co och seger för Kristersson, Åkesson, Busch och Sabuni

L och MP lever på hoppet

Liberalernas gruppledare i riksdagen, Johan Pehrson, tycker trots bottensiffror att hans parti har ”intagit en bra position” och ”gjort ett bra vägval”. Han säger vidare att han ser partiets ställning som ”alltmer stabil” och menar att partiledaren Nyamko Sabuni trots rekordlåga siffror i förtroendemätningarna är ”väldigt uppskattad”.

Hos Miljöpartiet, som ligger ännu sämre till i opinionen än L, är det också förnekelse och bortträngning som präglar självsynen. Miljöpartiets partisekreterare Katrin Wissing är förvissad om att alltfler svenskar fram till valet kommer att börja dela partiets krisorienterade synsätt på klimat och miljö. Att partiet i höst får sparken från riksdagen av väljarna är något som enligt Wissing inte kan hända.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons