Enligt initierade källor hotar Miljöpartiet att lämna regeringen. Partiet, som enligt flera undersökningar skulle hamna under riksdagsspärren om det vore val idag, kräver mer inflytande i migrationspolitiken. Deras regeringspartner Socialdemokraterna har istället närmat sig oppositionen.

Idag, söndag, håller MP:s partistyrelse ett krismöte. På grund av coronapandemin sker mötet digitalt. Tema är den nya något stramare migrationspolitiken som flera partier nu påstår sig vara öppna för men som MP motsätter sig.

Centerpartiet har plötsligt vänt och säger sig nu vara berett att tillmötesgå Sverigedemokraterna och Moderaterna beträffande krav på självförsörjning vid familjeåterförening. Dessutom är de öppna för att sätta ett volymmål för hur mycket asylinvandring Sverige tål per år.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Frågan om volymmål är något som MP helt vägrar diskutera. Detta med hänvisning att det skulle strida mot den konventionsfästa asylrätten.

Socialdemokraterna lämnade i veckan ett bud om volymmål till de andra partierna i migrationskommitén, dock inte till Miljöpartiet. Nu diskuterar MP huruvida de ska lämna regeringssamarbetet om de inte får sin vilja igenom.

Ytterligare frågor har väckt MP:s missnöje

Det är dock inte bara förhandlingarna om den nya migrationspolitiken som upprör miljöpartisterna, de är även missnöjda med turerna kring Preem och Arlanda, uppger tidningen.

Gällande Preem är frågan om regeringen ska tillåta utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil, som nyligen fått godkänt i Mark- och miljööverdomstolen, ett beslut som MP vill sätta sig över. Bträffande Arlanda flygplats handlar det om en utbyggnad som S varit drivande bakom.

Båda dessa projekt har MP profilerat sig som starka motståndare till. Det på Arlanda har nyligen stoppats.

En källa med insyn uppger att inget är bestämt än men det lutar åt att en majoritet vill lämna regeringssamarbetet, i synnerhet om de inte får sin vilja fram i migrationsfrågorna.

– Däremot är det sannolikt inte så att vi lämnar direkt i så fall. Det blir nog först när det tas beslut om frågorna, i utskotten eller motsvarande, säger källan till Aftonbladet.

authorimage