MP-toppen erkänner: Vi ”bytte ut” Vattenfalls styrelse för att kunna avveckla kärnkraften
Ringhals 1 och 2 (bilden) stängdes 2019 och 2020. Foto: Miljöpartiet/Vattenfall pressbild

Den rödgröna regeringen ”bytte ut” ledamöter i Vattenfalls styrelse för att möjliggöra en avveckling av kärnkraften. Det säger Lise Nordin, tidigare energipolitisk talesperson, för Miljöpartiet i en tidigare ouppmärksammad poddinspelning. Hennes uttalanden skiljer sig från regeringens officiella linje att kärnreaktorerna stängts av ”affärsmässiga skäl”.

Lise Nordin var mellan 2010 och 2018 riksdagsledamot samt energipolitisk talesperson för Miljöpartiet. Hon pekas ut som en av de mest inflytelserika inom svensk energipolitik under 2010-talet och en drivande kraft bakom att regeringen Löfven stängde fyra kärnreaktorer mellan 2015 och 2020.

I ett avsnitt av podden Solcellskollen från våren 2018 intervjuas Nordin om regeringens då pågående arbete med att avveckla kärnkraften. Nu uppmärksammas uttalandena av debattören Mattias Lindberg.

”Inte expert”

I podden berättar Lise Nordin att hon engagerade sig i Grön ungdom när hon gick på gymnasiet. Efter att ha läst samhällsvetenskapligt miljövetarprogram i Göteborg kandiderade hon till riksdagen i valet 2010. Hon fick efter valet ansvar för energifrågor i MP:s riksdagsgrupp.

– Det var inte så att jag var expert på kilowattimmar och svängmassa och andra tekniska detaljer då, säger Nordin.

Men MP-kvinnan var mycket intresserad av miljöfrågor, och drog tillsammans med två andra miljöpartister upp strategin för Sveriges energipolitiska framtid.

EXKLUSIV SAMNYTT-LÄSNING: Kärnkraftverk vill bjuda Miljöpartiet på kaffe

– Jag minns fortfarande mötet vi hade på mitt kontor 2011 då jag och två medarbetare kläckte idén om hundra procent förnybar energi som idé och mål för Sverige, och vi lade fram det som motion i riksdagen, säger hon i podden.

– Det blev ganska utskrattat som orealistiskt.

Med den idén som ledstjärna drev Miljöpartiet igenom stängningen av fyra kärnreaktorer när de hamnade i regeringsställning. Två i Oskarshamn 2015 och 2017, samt två i Ringhals 2019 och 2020. Att kärnreaktorerna stängdes är en av huvudförklaringarna till vinterns höga elpriser.

Bytte ut Vattenfalls styrelse

Innan valet 2014 planerade statliga Vattenfall för byggandet av en eller två nya kärnreaktorer i Ringhals för att ersätta de åldrande reaktorerna. Efter maktskiftet stoppades emellertid de planerna.

LÄS ÄVEN: Energiministerns plötsliga tvärvändning: Kan tänka sig ny kärnkraft

– Den nya regeringen, med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, bestämde att Vattenfall inte ska lägga en massa pengar på kärnkraft, utan de ska fokusera på att nå vårt mål om hundra procent förnybar energi, berättar Lise Nordin i podden.

Hon förklarar att Vattenfall tvingades lägga om kursen genom något hon kallar för ”informell styrning”.

– Det betyder att man säger till sitt statliga bolag vad man vill av dem. Sedan har regeringen också bytt ut två personer i Vattenfalls styrelse där Tomas Kåberger är en av de nya representanterna i styrelsen, säger Lise Nordin.

Uttalad kärnkraftsmotståndare

Tomas Kåberger är en uttalad kärnkraftsmotståndare och att regeringen satte honom i Vattenfalls styrelse väckte uppmärksamhet 2015. Företrädare för såväl regeringen som Vattenfall har emellertid trots det hela tiden hävdat att stängningen av de fyra reaktorerna gjordes av ”affärsmässiga skäl”, inte på grund av politiska beslut.

Samnytt söker de styrelseledamöter i Vattenfall som fick lämna sina styrelseuppdrag efter det rödgröna maktskiftet 2014.

LÄS MER: Så tjänar staten miljarder på elkrisen – ”Elpriserna går i spagat”

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.