MP-profilen Lorentz Tovatt skriver på Twitter att han ”hemskt gärna” tar på sig ansvaret för att fyra av Sveriges kärnreaktorer stängts sedan det rödgröna maktövertagandet 2014. ”Jag tar hemskt gärna cred för nedlagd kärnkraft”, skriver han.

Under måndagen uppmärksammade Samnytt hur Miljöpartiet under sin tid vid regeringsmakten drev igenom att styrelseledamöter i statliga Vattenfall byttes ut för att kunna avveckla kärnkraften.

LÄS MER: MP-toppen erkänner: Vi ”bytte ut” Vattenfalls styrelse för att kunna avveckla kärnkraften

Nu kliver ännu en miljöpartist fram och vill ”ta cred” för kärnkraftsavvecklingen genom att påpeka att det var ett politiskt beslut att stänga kärnreaktorer mellan 2015 och 2020.

”Haha det är så kul med kärnkraftshögermän som låtsas att vi i MP motarbetat kärnkraft ’i smyg’ för att sen skylla på marknaden. Löjligt. Jag tar hemskt gärna cred för nedlagd kärnkraft. Utan MP hade nog flera av de nedslängda reaktorerna rullat vidare”, skriver MP-riksdagsmannen Lorentz Tovatt på Twitter.

200 miljarder kronor

Företrädare för det rödgröna regeringssamarbetet mellan 2014 och 2021 har ihärdigt hävdat att de fyra reaktorer som stängdes 2015, 2017, 2019 och 2020, behövde stängas av ”affärsmässiga skäl”.

Kritiker påpekar dock att det inte minst var den så kallade kärnkraftsskatten, eller skatt på termisk effekt i kärnkraftsreaktor, som tvingade fram stängningen av de fyra reaktorerna. Skatten höjdes successivt och gjorde det allt mindre lönsamt med kärnkraft. Den slopades plötsligt 2018 i och med den så kallade Energiöverenskommelsen mellan regeringen och M, C och KD.

Den rödgröna regeringens påtryckningar på Vattenfall att ge upp planerna på att bygga nya ersättningsreaktorer anges som en annan viktig bidragande faktor till kärnkraftsavvecklingen.

Stängningen av de fyra kärnkraftsreaktorerna knyts till skenande elpriser, ett mer instabilt elnät och ökat beroende av elimport från utlandet. Enligt en beräkning från Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien kommer den förtida stängningen av kärnkraftsreaktorerna kosta de svenska skattebetalarna och elanvändarna omkring 200 miljarder kronor.