Häromdagen riktade Miljöpartiets EU-parlamentariker Alice Bah Kuhnke ett krav till Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson (S) med ansvar för migrationsfrågor att se till att gränserna till EU och Sverige öppnas upp för de 13 tusen välfärdsmigranter som rymt från uppsamlingslägret Moria på den grekiska ön Lesbos efter att detta stuckits i brand. Nu ansluter sig MP på hemmaplan till kravet på att Sverige ska ta emot de förrymda migranterna.
Det var på onsdagen som rapporter kom om att missnöjda migranter i det problemtyngda Lesbos-lägret satt eld på anläggningen och att merparten av lägret bränts ned. De cirka 13 000 personer som inhysts där efter att ha smugglats över Medelhavet har rymt och finns nu utspridda över hela ön, med målsättning att försöka ta sig till det grekiska fastlandet och sedan vidare upp genom Europa till i de flesta fall Sverige.
LÄS MER: Grekiskt migrantläger i lågor efter upplopp – nu vill MP öppna gränserna till Sverige
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
I ett utspel kräver Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen nu att Lesbos-migranterna erbjuds en fristad i Sverige. Och hon får draghjälp av SVT. Tyskland har gjort utfästelser om ta emot 1 500 av rymlingarna från Lesbos i kategorin “ensamkommande flyktingbarn”, men Sverige kan bättre, menar Hirvonen.
– Vi kan väldigt snabbt ta emot personer med anhöriga i Sverige, säger hon till SVT:s Morgonstudion som enda inbjuden från riksdagspartierna att kommentera frågan.
Hirvonen tror att det i Sverige med landets omfattande bas av utomvästliga migranter finns många som har släktband till Lesbos-migranter som Migrationsverket direkt kan bevilja uppehållstillstånd som anhöriginvandrare. För de resterande behöver särskilda åtgärder vidtas, menar hon.
Migrationsministern vill låta Migrationsverket bestämma
Migrationsminister Morgan Johansson, som Hirvonen uppger sig ha fört samtal med under torsdagen, har tills vidare skjutit frågan vidare till Migrationsverket.
Myndigheten har sedan tidigare getts stor frihet att på tjänstemannanivå ta principiella beslut om invandringen till Sverige utan godkännande från regering och riksdag. Ett exempel är beslutet att kollektivt och utan individuell asylprövning ge automatiska och permanenta uppehållstillstånd till alla som uppger sig komma från Syrien.
Hirvonen riktar efter mötet med Johansson en uppmaning till Migrationsverket att skynda på processen med att ge Lesbos-migrantena fri lejd till Sverige. Någon övre gräns för hur många av dessa Sverige kan ta emot vill Miljöpartiet inte ange.
Covid-19-sjuka bland migranterna
Bland de förrymda migranterna från Moria finns ett stort antal covid-19-smittade. Det var deras missnöje med att bli isolerade för att begränsa smittspridningen som utlöste de kravaller och upplopp som utmynnade i att stora delar av lägret brändes ned till grunden.
Moria och de kringliggande byarna har under den tid verksamheten varit igång kontinuerligt drabbats av våldshandlingar, kravaller, attacker mot kyrkor och vandalisering av andra kristna attribut med boende i lägret som förövare. Och nu har de som rapporterats bränt ned större delen av lägret.
LÄS ÄVEN: Löfven: För hög invandring orsaken bakom gängkriminaliteten
Löfven erkänner: hög invandring orsak till grov kriminalitet
Statsminister Stefan Löfven erkände på onsdagen för första gången att Sveriges okontrollerade och höga invandring är den bakomliggande orsaken till den eskalerande klan- och gängkriminalitet som drabbat Sverige och som polisen inte har resurser att hantera.
Det är oklart vilka konroll- och säkerhetsåtgärder, om några, Miljöpartiet vill se på plats för att säkerställa att de tusentals migranter från Moria som man vill att Sverige tar emot inte ytterligare spär på de konstaterade samhällsproblemen.
Grekland vill inte se lägret återuppbyggt
Grekland i allmänhet och lokalbefolkningen på Lesbos i synnerhet vill inte se det problemomgärdade lägret återuppbyggt igen. Av det skälet har inga önskemål om hjälp inkommit till EU från den grekiska regeringen och på ön spärrar ortsbor av vägarna för inkommande hjälporganisationer som vill återuppbygga lägret. Lesbos befolkning uppges även få hjälp av polisen med att upprätthålla vägspärrarna.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.