Miljöpartiets nyvalda språkrör Märta Stenevi har profilerat sig som tillhörande partiets mer vänsterradikala falang. Nu tar hon ytterligare ett steg åt vänster vill se en regering efter valet där Vänsterpartiet ingår och får ministerposter.

Tronskiftet har nyligen även skett i Vänsterpartiet. Nya partiledaren Nooshi Dadgostar har förklarat sig villig att ingå i en regeringen med S, MP och C. Centerledaren Annie Lööf har tills vidare avvisat en sådan regeringskonstellation men den får grönt ljus från Miljöpartiet.

”Vi skulle kunna komma fram till bra saker”

Det är i en intervju med Svenska Dagbladet som Stenevi nu meddelar att hon ”gärna vill se” en regering där det forna kommunistpartiet ingår.

– Vi har inga problem med det, klargjorde MP-språkröret och konstaterade att man tillsammans med V ”skulle kunna komma fram till bra saker”.

Däremot avvisar Stenevi det hon kallar för en ”Stockholmslösning” på riksplanet – det vill säga en regeringskonstellation där Miljöpartiet i stället går samman med de borgerliga partierna. Vänsterpartiet är enligt språkröret en bättre regeringspartner.

LÄS ÄVEN: Vänsterpartiets ungdomsförbund: ”Kommunism är målet”

Dilemma för Annie Lööf

Annie Lööf ansätts nu hårt av krafter inom bland annat Socialdemokraterna som undrar om hon genom sin ovilja att regera ihop med kommunisterna ska blockera en rödgrön regering med risk för att Sverige i stället får en borgerlig dito där Sverigedemokraterna ingår.

Lööf har tidigare markerat att hon inte heller kan tänka sig att regera ihop med SD och inte heller ingå i en regering som tar stöd av det socialkonservativa partiet. Samtidigt har C-ledaren fått utså hård kritik för att ha brutit sitt löfte om att hellre äta upp sin sko än att vara stödhjul till Socialdemokraterna. Att i det läget gå ännu längre och stödja en regering där även Vänsterpartiet ingår kan vara förenat med ett högt politiskt pris för Lööf.