MSB säger sig vara oroliga över den negativa bild av Sverige som sprids i media utomlands. Myndigheten menar dock att detta är ett resultat av ”långsiktiga påverkanskampanjer”, rapporterar SR.

LÄS ÄVEN: MSB varnar för parodi och satir: ”Humor kan användas för att legitimera kontroversiella åsikter”

MSB arbetar bland annat med att analysera det man kallar desinformation om Sverige. Enligt myndigheten pågår det en medierapportering och spridning av budskap i sociala medier som inte stämmer överens med verkligheten.

LÄS ÄVEN: MSBs interna mejl avslöjar: myndigheten förbereder antidemokratisk kupp

Mikael Tofvesson är enhetschef och ansvarig för arbetet mot påverkanskampanjer och oroar sig över att Googlesökningar om Sverige resulterar i bilbränder och inte Pippi Långstrump.

– I omvärlden finns det faktiskt flera aktörer som använder Sverige som ett dåligt exempel i flera fall av inrikespolitiska skäl. Och det i sin tur har gjort att man har förstärkt en negativ bild rörande Sverige utomlands så att om du sitter utomlands och googlar på Sverige så poppar det upp brinnande bilar och inte Pippi Långstrump istället, säger Tofvesson.

Händelser anses överdrivas och bli lögner
MSB:s verksamhet som går ut på att ”analysera påverkanskampanjer” ska förstärkas med en expert som granskar sådana i andra länder. Detta eftersom Sverige har kommit att användas som ett exempel för att förstärka landets egna politik.

Tofvesson hävdar att han oroar sig för att den negativa rapporteringen om Sverige kan få konsekvenser. Han tror att det kan påverka turism, handel, förhandlingar och ett kulturellt utbyte.

Tidigare har Samhällsnytt i flera granskande artiklar uppmärksammat Mikael Tofvesson och arbetet med ”psykologiskt försvar” som han leder på MSB. Samhällsnytt kunde avslöja att myndigheten gör sig redo för kraftiga inskränkningar i yttrandefriheten och den oberoende opinionsbildningen – bland annat för att stoppa spridning av ”negativa nyheter” om Sverige.

Norsk tv ”desinformerar” om Sverige
En av de utländska medieaktörer som rapporterat ”negativt” om Sverige är norska public service-bolaget NRK. För ett antal år sedan följde ett tv-team med den svenska polisen i det så kallade utsatta området Rinkeby i Stockholm.

På plats blev en polispatrull attackerad med sten och en ordningspolis uppgav att om de inte varit på plats hade NRK-teamet blivit misshandlat.

I videon som kan ses nedan berättar polischefen Lars Alvarsjö att det råder laglöshet i stora delar av Stockholm. Enligt Alvarsjö blir blåljuspersonal attackerade med sten men även handgranater har kastats och patruller har blivit beskjutna.

LÄS ÄVEN: MSBs rapport föreslår ekonomiska sanktioner mot alternativmedier

Han bedömde situationen som allvarlig och konstaterade att det finns vissa områden som man håller på att tappa kontrollen över. I slutet av inslaget understryker NRK att experter menar att norska medborgare ”inte behöver frukta det svenska tillståndet” eftersom man har en annan integrationspolitik.

LÄS MER: MSB vill få tillgång till avlyssning – ska ”identifiera påverkanskampanjer”