msb-nato
Inrikes

MSB i propagandaoffensiv – ska lära svenskarna älska Nato

Publicerad 7/13/2023
Annons

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) drar tillsammans med regeringen och Försvarsmakten nu igång en landsomfattande kampanj för att radera ut den skepsis till att Sverige går med i Nato som fortfarande finns ute i stugorna. Målet är att varje svensk i civilsamhället ska känna ansvar för att bli en aktiv kugge i Nato-maskineriet.

Åsikterna går isär hos mannen och kvinnan på gatan om hur bra eller dåligt det är att Sverige nu går med i Nato, förutsatt att vår ansökan går igenom. Även om stödet ökat finns fortfarande många som är kritiska eller skeptiska och inte övertygade om att medlemskapet stärker vår nationella säkerhet utan kanske rentav försvagar den. Dubier finns också efter turerna kring Turkiet om hur Sverige ska kunna samsas med ett sådant land.

LÄS ÄVEN: Riksdagen: Svenska värnpliktiga ska kriga för Nato

Den för politisering hårt kritiserade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) mobiliserar nu i samverkan med regeringen och Försvarsmakten i en omfattande nationell ”informationssatsning” för att lära svenska folket att mer mangrant älska den stora militäralliansen. När Sverige till sist kommer med är ambitionen att alla i Sverige ska vara nöjda med beslutet.

LÄS MER: MSB varnar: ”Korrekt information” kan vara farlig för svenskarna

Varje svensk ska ”känna sig träffad”

MSB uppger att syftet med kampanjen är att ”skapa en bättre förståelse för vad Nato är och vad medlemskapet innebär för Sverige”. Man vill att varje svensk ska ”känna sig träffad” och uppleva att man som en kugge i Nato-maskineriet har ett ansvar att dra sitt lilla strå till stacken och inte vara passiv eller streta emot.

Hela det civila Sverige måste sluta upp bakom militäralliansen, anser MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka. Tiden när man kunde argumentera för och emot menar MSB har passerat. Nu handlar det om att gilla läget om man inte vill betraktas som någon som vill undergräva Sveriges nationella säkerhet och gå Putins ärenden.

– Vi hoppas att det ska bidra till att man känner sig träffad – att jag som individ vet mer om vad som förväntas av mig nu, genom den här kampanjen, säger Petri Gornitzka i en kommentar till SVT.

LÄS ÄVEN: MSB-topparnas attack på Samnytt: ”Högerextrema”

Fokus på unga, invandrare och företagare

En del av kampanjen riktar också in sig på företagen. Varje företagare ska lära sig hur han eller hon genom sin näringsverksamhet ”kan bidra” till Nato. Stort fokus läggs också på att få med sig ungdomar i åldrarna 16 till 25 år. Dessa ska övertygas om Natos förträfflighet genom påverkanskampanjer i sociala medier men även i klassrummen i skolorna.

En annan grupp man vill nå är migranterna. Därför kommer kampanjmaterialet att översättas till arabiska och en rad andra språk som idag talas av många i landet.

Påverkanskampanjen kommer att slå emot svenskarna överallt i det offentliga rummet där det går att köpa upp annonsutrymme. På MSB är man ivriga att sätta igång och Charlotte Petri Gornitzka uppger att man även tagit fram en klatschig slogan som hon dock vill hålla hemlig fram till att regeringen ger grönt ljus för att sätta igång.

LÄS ÄVEN: TOTALSLAKT: MSB:s psykkrigare Tofvesson FLYR Samnytts frågor

Försvarsministern själaglad

Medan den tidigare S-regeringens försvarsminister, Peter Hultqvist, in i det sista bedyrade att han aldrig någonsin skulle medverka till att ansluta Sverige till Nato, men sedan gjorde just det, är den nya Tidöregeringens försvarsminister Pål Jonson (M) desto mindre tvehågsen.

– Det är något jag arbetat för hela livet, säger han i en intervju med DN.

Han är ivrig med att komma igång med arbetet att få ett stort antal bataljoner på plats som kan anslutas till de internationella Natostyrkorna. Dessa ska sedan posteras ut i ett antal andra Natoländer.

LÄS ÄVEN: Generalmajoren: Svenska soldater först på plats vid krig i Baltikum

I regeringsunderlaget ingår även Sverigedemokraterna, som i likhet med Socialdemokraterna är ett parti som snabbvänt i Nato-frågan. Detta från ett bestämt nej till ett om inte rungande så ändå tydligt ja mot bakgrund av den ryska invasionen av Ukraina där man delar uppfattningen att det förändrar spelplanen och hur man ska se på Sveriges nationella säkerhet i grunden.

LÄS ÄVEN: MSB vill få tillgång till avlyssning – ska ”identifiera påverkanskampanjer”

Fortfarande oklart om svenskt Natomedlemskap

Vid det nyligen avslutade Nato-toppmötet i Litauens huvudstad Vilnius uppgavs att Turkiet nu vänt om ett svenskt Natomedlemskap mot löften om återupptagna samtal om det islamistiskt styrda landets kommande medlemskap i EU.

Det turkiska parlamentet har dock ännu inte gett sitt godkännande. Erdogan framförde att Sverige ska uppfylla Turkiets kravlista som bland annat rör terroristbekämpning men även löften om att stoppa koranbränning.

Flera domar och myndighetsbeslut där utlämning och utvisning till Turkiet av terrormisstänkta personer stoppas riskerar också att reta upp den turkiske presidenten som krävt att Sverige upphör med att vara en fristad för kurdiska PKK-terrorister.

LÄS ÄVEN: MSBs interna mejl avslöjar: myndigheten förbereder antidemokratisk kupp

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons