Sverigedemokraterna säger sig ha blivit utsatta för en hackerattack av ”främmande makt”, och påstår att uppgiften kommer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Men det påståendet tillbakavisas av MSB.
– Så jobbar inte vi, säger MSB:s pressansvariga Anna Wennerström till Samnytt.

Det är under måndagseftermiddagen som SD i ett pressmeddelande hävdar att MSB slagit larm om en hackerattack mot partiets mejlservrar.

”Sverigedemokraterna har, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), blivit utsatt för en hackerattack av främmande makt. Målet var att göra intrång i partiets mejlservrar”, påstås det i pressmeddelandet.

Sociala medier-konton hackade

Sverigedemokraterna uppger att de vänt sig till ett IT-säkerhetsbolag, och det företaget ska ha konstaterat att ”partiet är utsatt för ett kvalificerat IT-brott med syfte att få tillgång till partiets mejlservrar samt lösenordsdatabas”.

”Vi har inte kunnat se något informationsläckage, däremot har det inkommit rapporter om att partiföreträdare på hög nivå fått sina konton på sociala medier hackade. Vi har också indentifierat omfattande och synkroniserade DDOS-attacker mot partiets hemsida i syfte att destabilisera vår plattform och hindra partiets informationsspridning”, fortsätter pressmeddelandet.

MSB dementerar

Men att MSB skulle ha larmat om en hackerattack mot SD från främmande makt tillbakavisas av myndigheten.

– Så jobbar inte vi, säger myndighetens pressansvariga Anna Wennerström till Samnytt.

Wennerström betonar att hot från främmande makt inte är något som MSB jobbar med.

Varnar för sårbarhet

Vad det istället handlar om är att MSB, som en del av sitt uppdrag, upptäckt en sårbarhet i SD:s IT-system. Den sårbarheten har partiet informerats om.

– Vi har sett en sårbarhet, och då fick de information om det, säger Wennerström.

Däremot har det aldrig varit tal om någon hackerattack eller främmande makt. De uppgifterna dementeras av MSB.

– Det ingår inte i vårt uppdrag, säger Anna Wennerström.

”MSB har varit mycket tydliga”

När Samnytt ringer upp Sverigedemokraternas presstjänst står partiet emellertid på sig. Det hävdar bestämt att MSB varnat SD för en hackerattack från främmande makt.

– MSB har varit mycket tydliga i kontakten med oss i detta ärende. Om MSB nu vill korrigera den information de givit oss tidigare, så får vi naturligtvis uppdatera vårt pressmeddelande. Oaktat detta, så har vi konstaterat flertalet misslyckade intrångsförsök, säger partiets presschef Oskar Cavalli-Björkman till Samnytt.