Samnytt är ”högextrema”. Det hävdar de båda MSB-topparna Mikael Tofvesson och Fredrik Konnander i inlägg i sociala medier. Ingen av dem vill emellertid svara på frågor från Samnytt när vi ringer upp.
– Ett ganska obehagligt beteende, säger Tofvesson och lägger på luren.

Bakgrunden till attacken är att Samnytt förra veckan beviljades stöd från Myndigheten för press, radio och tv för att utöka sin lokala journalistik i Stockholmsområdet. Ett beslut som Mikael Tofvesson, chef för enheten för skydd mot informationspåverkan på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ogillar.

”Högerextrema Samnytt får mediestöd”, twittrar han. Tofvesson får medhåll från kollegan Fredrik Konnander, som är chef för psyops-enheten på samma myndighet.

Vill inte svara på frågor

När Samnytt ringer upp Mikael Tofvesson vill han inte svara på frågor om varför han anser att Samnytt är högrextrema eller varför han som myndighetschef fäller sådana omdömen om en tidning. Han menar att hans twittrande är en privatsak, trots att han på sin Twitterprofil är tydlig med att han jobbar på MSB.

– Jag gör inga privata uttalanden, säger Tofvesson och tillägger:

– Du ringer på min tjänstetelefon, och jag har inga behov av att göra några uttalanden som privatperson i media.

Vill inte bli bandad

Därefter börjar Tofvesson ifrågasätta Samnytts arbetsmetoder, och säger att det är ”obehagligt”.

– Jag antar att du håller på att banda det här vilket förra personen som var på Samytt också gjorde, vilket är ett ganska obehagligt beteende. Så jag backar nu och säger att jag lägger på, säger han.

Att som journalist banda en makthavare som intervjuas är ett etablerat arbetssätt som bland annat journaliststudenter får lära sig om.

Inte heller Fredrik Konnander vill svara på Samnytts frågor när han blir uppringd.

– Jag har ingenting att kommentera eftersom jag utnyttjar min grundlagsskyddade yttrandefrihet, tack så mycket. Hej! svarar han och lägger på luren.

Försökte lura Samnytts reporter

Förra gången Mikael Tofvesson intervjuades av Samnytt blev han nervös när han konfronterades om den rapport om alt-medier som han var inblandad i och försökte lura Samnytts reporter. Hela den intervjun kan man lyssna på nedan:

LÄS MER: TOTALSLAKT: MSB:s psykkrigare Tofvesson FLYR Samnytts frågor

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.