För några dagar sen grep polisen asylsökaren Dilshod från Kazakstan som försökt köra på fotgängare på Stortorget i Östersund. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, varnar nu för att även mindre kommuner kan drabbas av terrordåd och måste arbeta fram en beredskap för detta.

I fredags kunde Samhällsnytt avslöja fler detaljer om fallet och den misstänkte gärningsmannen. Mannen greps under tumultartade former av polis med dragna vapen efter att ha försökt köra på fotgängare och anhölls senare av åklagare misstänkt för förberedelse till mord, en brottsrubricering som sedermera ändrades till stämpling till terroristbrott.

LÄS ÄVEN: Media gjorde snyftreportage om illegal invandrare – nu häktas han för terrorbrott

– Först och främst måste man bli medveten om att det kan ske i mindre städer av Karlstads storlek. Sen behöver man fundera på vad som finns i kommunen som kan vara sårbart och känsligt, säger Jonas Eriksson, funktionsansvarig för säkerhet i offentlig miljö på MSB, till Sveriges Radio.

Vidare menar Eriksson att det är många aktörer som behöver göra mer och MSB avser försöka stödja dem i det förberedande arbetet. Då man identifierat de extra sårbara och känsliga byggnaderna, anläggningarna och platserna ska man fundera på vilka skyddsåtgärder man behöver genomföra där.

Våldsbejakande islamister det största hotet
Antalet islamistiska extremister i Sverige har av Säpo tidigare uppskattats till omkring 2 000 personer – en kraftig uppgång från bara några hundra på ett fåtal år. Sverige är också ett av de länder som haft flest personer som gjort så kallade terrorresor till Syrien och Irak.

LÄS ÄVEN: Säpo: 785 islamistiska extremister det största terrorhotet i Sverige

– Den våldsbejakande islamistiska miljön utgör fortfarande det största hotet när det gäller terrorattentat i Sverige, säger Ahn-Za Hagström, senior analytiker vid Säkerhetspolisen, till SVT Nyheter.

– Antalet individer som finns inom de våldsbejakande extremistiska miljöerna i Sverige har ökat väsentligt under senare år. Vi har gått från att tala i termer av hundratals till tusentals. Det här är en utveckling som pågått under närmare tio år och även om det rör sig om ett fåtal personer, sett till hela samhället, så är det förstås oroväckande att antalet personer som tycker det är rätt att begå brott i syfte att ändra samhällsordningen ökar, säger Ahn-Za Hagström.